1 de 10
COMERÇOS AMB HISTÒRIA

​«Quan tens tota aquesta trajectòria sembla fàcil, però tinc el repte de fer canvis i mantenir el colmado»

La Nani Baró, besneta de Josep Baró, és al capdavant del Colmado Baró després que obrís les portes al 1918

El Colmado Baró és un dels comerços històrics de la ciutat | Estel Romeu
per Estel Romeu, Reus, Catalunya | 8 de juliol de 2022 a les 08:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 8 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Al carrer de les Galanes hi ha una cantonada on sembla que el temps no passa. En aquest carrer del centre de Reus s'hi veuen cotxes, patinets elèctrics i gent parlant per telèfon, un decorat impensable l'any 1918. Però des de llavors que hi ha un element que no ha canviat: el Colmado Baró, un dels comerços històrics de la ciutat.

De besavi a avi, d'avi a pare i de pare a filla, el Colmado Baró ha sobreviscut quatre generacions i 104 anys adaptant-se als temps. Tot i això, es manté prou fidel als seus inicis fa més d'un segle, quan el Josep Baró va obrir les portes.

«La meva idea no era acabar aquí, però he anat trobat coses inspiradores en la meva feina»La Nani Baró, la seva besneta, fa deu anys que és al capdavant del Colmado, una passió que, tot i ser heretada, s'ha anat creant al llarg de la seva vida. "Sempre hem estat Baró i sempre han estat homes fins al meu relleu". Un relleu que no s'esperava ningú, ni tan sols ella mateixa, que va estudiar Ciències Ambientals i explica que "la meva idea no era acabar aquí, però he anat trobat coses inspiradores en la meva feina".
 

La Nani Baró fa deu anys que és al capdavant del Colmado Baró Foto: Estel Romeu


Inspiracions nascudes de la voluntat d'adaptar el negoci als temps actuals, però mantenint-ne l'esperit, i d'aconseguir fer-se'l una mica més seu. Digitalitzar les bàscules, incorporar aliments de quilòmetre zero i reduir una hora d'obertura són alguns dels canvis que ha anat aplicant en la botiga familiar.

Tot i això, el colmado no ha viscut grans transformacions: "Els canvis més grans van ser passar de les neveres de gel a les elèctriques", explica la Nani, tot descrivint un colmado en què tot era a granel, "fins i tot el sucre, que era en un calaix". Amb l'arribada dels supermercats, el tipus de producte va començar a canviar i l'avi de la Nani va crear amb altres comerciants una cooperativa per compartir costs. Avui en dia, el colmado continua oferint productes per la compra setmanal, però també d'altres de més qualitat.

 

El Colmado Baró ofereix productes de supermercat i de proximitat Foto: Estel Romeu
 


El vermut i les avellanes de Reus, productes estrellaÉs aquesta essència la que ha fet que el colmado hagi viscut tants anys i atregui el públic fidel i el públic visitant, que busca productes de proximitat i comerços típics de la ciutat. "Ens ajuda molt la reactivació del turisme, és qui ens compra el producte típic d'aquí, com el vermut i les avellanes de Reus", assegura la Nani, "són els dos productes estrella". 

Molts dels visitants queden fascinats per la decoració del colmado i pels cartells de fora que desprenen un aire vintage i que fa més de cinquanta anys que hi són. El rètol de l'aparador, per exemple, és un dels detalls que parla de la història de l'establiment i de la família que l'ha tirat endavant. En aquest rètol es pot llegir "Jose Baró" i s'hi intueix una P esborrada: "El meu besavi va haver de canviar-se el nom durant el franquisme, però va decidir ratllar la P perquè es notés que hi era, era molt republicà", explica la Nani amb orgull.
 

Detall del rètol de l'aparador on es llegeix Foto: Estel Romeu"Jo crec que la tendència ha estat no fer volar coloms"Arribar als 104 anys d'història no és senzill, encara que la Nani té una resposta molt simple a aquesta supervivència. "Jo crec que la tendència ha estat no fer volar coloms", resumeix, "ser realistes amb allò que tenim i que facturem sense voler arribar a més del que podem". Una tendència que els ha fet viure durant quatre generacions, com a mínim, i que fa que avui en dia la Nani obri les portes del colmado cada matí per rebre els clients i clientes que busquen endur-se un record de la ciutat o omplir el rebost.

"Des que estic jo al davant els clients també em demanen productes nous, responc i em donen les gràcies, quan tens tota aquesta trajectòria sembla fàcil perquè m'ho he trobat fet, però tinc el repte de fer canvis i mantenir el colmado", explica la Nani mirant al futur.

Un dels projectes que té al cap és crear una zona de degustació, ja que "a mi el concepte botigueta de barri no m'omple del tot i tinc ganes de barrejar el colmado amb l'hostaleria, poder tastar els productes aquí". Projectes per mantenir el negoci familiar amb l'essència de sempre i que permetran la Nani "deixar la meva empremta al colmado".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: