1 de 10
LITERATURA

Recuperar una gran novel·la

Una imatge de Jordi Tiñena | Editorial Cuanto te Quiero
per Jordi Cervera Nogués, Reus, Catalunya | 8 de juliol de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ara que ja comencen les vacances m’agradaria recomanar un llibre que no és en absolut una novetat però que val molt la pena per diferents raons. Es tracta d'El somriure del viking, del prematurament desaparegut Jordi Tiñena i que va publicar Capital Books.

Després de la singular incursió a la novel·la negra que va protagonitzar Tiñena amb La mort sense ningú, l’autor va recuperar un dels gèneres més reeixits de la seva producció, la novel·la històrica amb una peça del tot insòlita, una història que, d’entrada no feia altra cosa que reblar de nou la gran qualitat literària d'un dels novel·listes més interessants de casa nostra.

Tiñena ja havia demostrat amb escreix la seva vàlua amb obres com Mort a Menorca, Els vespres de don Magí Castellarnau o Dies a ciutat, entre d'altres, peces que el van convertir en un dels novel·listes més interessants del Camp de Tarragona i de la literatura catalana, tot i la inevitable mirada centralista de Barcelona.

Dominava a la perfecció l'arquitectura de les històries i el rigor i les emocions de les novel·les històriques i això feia que la seva literatura pogués parlar de tu a tu a qualsevol autor del gènere. En aquesta novel·la el que fa és agafar un fet insòlit i gens popular, l'arribada d'uns guerrers vikings a l'Ebre l'any 948. La història, narrada com una crònica personal, l'explica el geògraf Ibn Mehzín at-Turtuxí als 80 anys.

Després de l'arribada dels guerrers del nord al delta, el jove Ibn Mehzín, afeccionat a dibuixar plantes i animals, s'acosta al campament dels víquings, entre Amposta i Turtuxa, allí el fan presoner però li permeten gaudir d'una particular llibertat a canvi de posar-se al servei d'Aslak, el cap dels nouvinguts, que es revela com un gran cabdill, llest, astut i dotat per la guerra i per les intrigues. El jove es converteix en una peça pont entre les diferents cultures que conviuen a la zona i en un element clau a l'hora d'actuar com a transmissor d'informació d'una banda a l'altra.

Tiñena va construir una gran novel·la, tranquil·la, sense sotracs però amb una grandiosa capacitat per captivar el lector. Un dels encerts és precisament aquesta manera d'atrapar, de fer-te formar part d'aquesta crònica que et permet viure a cavall de diferents mons que comparteixen territori i que miren de fer valer els seus interessos mentre et descobreix els detalls del dia a dia, la personalitat dels protagonistes i els delicats equilibris que s'estableixen entre gent molt diferent que comparteix un únic territori.

Jordi Tiñena era un dels grans i ho va demostrar en cadascun dels seus llibres, així que val molt la pena recuperar aquesta novel·la i llegir-la amb calma.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: