1 de 10
RECERCA

Experiències adverses entre els 6 i els 11 anys s'associen a un risc de trastorn bipolar

Segons un estudi amb participació de l'Institut Pere Mata, l'Institut d'investigació sanitària Pere Virgili i la URV

L'estudi estableix la relació entre aquest tipus de vivències i un estrès tòxic que impedeix una bona formació de les funcions mentals | Cedida
per M.B., Reus, Catalunya | 19 de juliol de 2022 a les 17:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 19 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El dèficit en els mecanismes de regulació emocional que habitualment pateixen les persones amb trastorn bipolar pot ser degut a l’acumulació d’experiències adverses entre els 6 i els 11 anys.

Aquesta és la primera vegada que s’estableix aquesta relació després que un grup investigador hagi estudiat la repercussió d’aquest tipus d’experiències durant els primers 18 anys de vida. La recerca s’emmarca en el projecte BIPOGENT sobre el trastorn bipolar i hi han participat investigadors de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus que pertanyen al CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), a l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)-CERCA i a la Universitat Rovira i Virgili (URV), en col·laboració amb el departament de Psiquiatria de la Harvard Medical School.

«Hi ha determinades edats que són períodes sensibles a alguns aprenentatges»


En el seu estudi, l’equip investigador ha utilitzat l’Escala de Cronologia d’Exposició a l’Abús i el Maltractament (MACE), un nou instrument que permet datar les experiències adverses durant els primers 18 anys de vida de la persona. Estudiar aquestes vivències en pacients amb trastorn bipolar "és rellevant si es té en compte que els éssers humans passem per diferents etapes de maduració del cervell i de consolidació psicoemocional des de la infantesa fins a la vida adulta", segons han exposat els investigadors.

En aquest procés, han afegit, "hi ha determinades edats que són períodes sensibles a alguns aprenentatges, fins al punt que la consolidació de diferents fases del desenvolupament cerebral depèn en gran mesura de l’experiència i de les interaccions que s’estableixen amb l’entorn". És així com situacions adverses, doncs, "poden implicar un estrès tòxic i impedir una bona formació de les funcions mentals que seran fonamentals posteriorment a l’edat adulta, i que poden afectar especialment les persones afectades, en aquest cas, de trastorn bipolar". 

L’estudi l’ha coordinat la directora de recerca de l’Institut Pere Mata i subdirectora de l’IISPV, Elisabet Vilella. El projecte d’adaptació i validació en el nostre entorn de l’Escala de Cronologia d’Exposició a l’Abús i el Maltractament l’ha coordinat el psicòleg clínic de la mateixa institució, Alfonso Gutiérrez-Zotes. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista científica Journal of Interpersonal Violence.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: