MEMÒRIA HISTÒRICA

Arqueòlegs recuperen una antiga fàbrica a Flix on feien explosius durant la Guerra Civil

Va ser l'única instal·lació de l'estat on es produïa cloratita

per Aguaita.cat, Flix | 5 de juliol de 2022 a les 08:00 |
Estudiants d'Arqueologia excavaran i estudiaran les restes d'una fàbrica a Flix | ND
Estudiants d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona excavaran i estudiaran les restes d'una fàbrica a Flix (Ribera d'Ebre) que va ser durant els anys 20 i 30 del segle passat l'única instal·lació de l'estat on es produïa l'explosiu anomenat cloratita, utilitzat en la mineria i la construcció així com a arma durant la Guerra Civil. De fet, la fàbrica va ser especialment bombardejada per les tropes franquistes, ja que era un punt de producció d'explosius i gasos verinosos. Durant els treballs arqueològics, que finalitzaran este dimecres 6 de juliol, s'excavaran dos refugis antiaeris que es van construir precisament durant la guerra. També s'estudiaran les diverses edificacions que es conserven de les antigues instal·lacions.

L'objectiu és establir unes bases per a la recerca, conservació i difusió de l'antiga fàbrica, com a element patrimonial.

La fàbrica va començar a funcionar l'any 1923 a partir d'un conveni de col·laboració amb una empresa alemanya que va permetre a les instal·lacions de Flix disposar dels drets de fabricació, venda i distribució a Espanya i Portugal d'un explosiu anomenat 'miedzienkite': una barreja de clorat de potassa, clorur amònic i nitrat que a la península Ibèrica es va comercialitzar amb el nom de 'cloratita' i que permetia trencar elements de gran duresa. El 1936 la fàbrica va ser ocupada pels sindicats CNT i la FAI. Posteriorment, la Comissió d'Indústries de Guerra de la Generalitat va encarregar a este equipament la fabricació de nitrat amònic i cloratita.

Flix va ser el primer municipi que va patir els efectes dels bombardejos aeris a Catalunya, durant la Guerra Civil. La fàbrica va esdevenir un objectiu militar a causa de la importància de la seua producció. Els continus bombardejos provoquen la falta del material necessari per a la producció de cloratita i el tancament definitiu de les instal·lacions.

Participen en la intervenció arqueològica de la UB l'Ajuntament de Flix i l'Associació Cultural La Cana.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: