1 de 10
medi ambient

Totes les restriccions que heu de conèixer si voleu visitar un parc natural aquest estiu

Es tornen a activar les regulacions per evitar aglomeracions a l'espai natural

Excursionistes en plena natura | Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser
per Pere Pratdesaba, Reus, Catalunya | 1 de juliol de 2022 a les 16:30 |
Els parcs naturals gestionats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural comencen a implementar mesures per ordenar el seu accés aquest estiu i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural, com ja van començar a fer l’estiu passat. Totes aquestes accions s'emmarquen dins del pla de xoc endegat pel Departament per compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d'oci i turístiques.Entre les mesures hi ha serveis de bus llançadora i l’obertura d’aparcaments amb reserva prèvia. Us les detallem a continuació.

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser


Fontalba, es limita l’accessibilitat a 60 vehicles sota reserva prèvia i amb un pagament anticipat de 5 euros per vehicle i dia. En el cas de l’accés a Daió de Baix, que és punt de partida del camí que porta a peu cap a les Gorges del Freser i Coma de Vaca, cal deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha pocs metres abans de l’acabament de la pista i que té capacitat per a 44 places. El pagament també és de 5 euros vehicle i, en aquest cas, no cal reserva prèvia. Es pot realitzar mitjançant targeta bancària a la barrera de l’inici de la pista de Daió. Així mateix, no està permès aparcar vehicles al llarg de la pista pavimentada de Daió, ni tampoc a la placeta que hi ha al final de la pista ni a la carretera de Serrat.

  Des del 4 de juny a l'octubre. Els mesos de juny i juliol, la regulació estarà vigent en caps de setmana i festius, mentre que a l’agost passarà a ser diària. A partir dels mesos de setembre i octubre, tornarà a estar vigent només en cap de setmana.

Parc Natural de l’Alt Pirineu


Conjuntament amb l’EMD d’Àreu, es regula de nou l’accés motoritzat a la Pica d’Estats a través d’un sistema de reserva d’aparcament en línia a la Vall Ferrera. El preu de la reserva és de 5 euros en el cas dels cotxes i de 2 euros per a les motos. Enguany també es preveu implementar una prova pilot similar per ordenar i limitar l’accés motoritzat a la Vall de Bonabé, que es farà durant el mes d’agost.

  Del 23 de juny a l’11 de setembre. Del 23 juny al 24 juliol i del 9 a l’11 de setembre només en caps de setmana i la resta, tots els dies. 

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici


A banda de l’ús dels aparcaments habilitats als accessos del parc, enguany conjuntament amb el Conselh Generau de la Val d’Aran, s’establirà un servei de reserva prèvia i pagament de l’aparcament dels Banhs de Tredòs. Així mateix, seguirà en funcionament el servei de transport públic des d’aquest aparcament fins a l’accés al refugi de Colomèrs. A més, una any més estarà actiu el servei del bus del parc. 

  A partir del mes de juliol.

Parc Natural Cadí-Moixeró


Enguany com a novetat s’implantarà una prova pilot de servei de bus llançadora a l’entorn del Pedraforca que farà el recorregut Gósol-Saldes-Mirador de Gresolet.

  Entre l’1 i el 15 d’agost, de 7 a 14 h i de 15 a 17 h.

Parc Natural de Cap de Creus


Conjuntament amb l’Ajuntament de Cadaqués, torna a funcionar el servei de bus llançadora des de l’aparcament d’Es Corral d’en Morell fins al Far de Cap de Creus, atès que no es permet el pas de vehicles per la carretera entre el municipi i el far durant el període estival  El servei estarà en funcionament. 
 
  Tots els dies des del 24 de juny fins al 30 de setembre.

El Cap de Creus, vist des d'un dels accessos de Roses. Foto: ACN


També hi haurà restriccions a l’accés de les cales de Roses amb vehicles de quatre rodes, L’Ajuntament de Roses ha habilitat diversos punts d’aparcament.

  A partir del 15 de juliol.

Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter


Conjuntament amb l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, s'ha tancat l’accés per a vehicles a tot el massís del Montgrí.

  Entre el 15 de juny i el 15 de setembre.

També s’habilitarà un aparcament temporal per regular l’excés de vehicles a la zona de la Gola Sud i la Fonollera.

  Entre l’1 de juliol i el 31 de setembre.

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa


Com és habitual, s’establiran controls per evitar la sobreocupació i les cues en els aparcaments habilitats. Així mateix, en els espais naturals protegits que gestiona el Consorci de l’Alta Garrotxa, com la riera de Sant Aniol, hi haurà servei de reserva prèvia a l’àrea d’acollida de Saderne.

  Juliol i agost.

Parc Natural del Delta de l’Ebre


L’Ajuntament de la Ràpita tornarà a posar en marxa la regulació de l’accés dels vehicles al Trabucador, amb cita prèvia. Únicament es pot aparcar des de les 6 fins a les 23 h i resta prohibit circular i estacionar de les 23 h a les 6 h. 

A la platja de l’Eucaliptus, s’ha abalisat amb pals i cordes la pista d’arena principal per tal de canalitzar el pas de vehicles i ordenar l’aparcament. L’objectiu principal és protegir les zones amb vegetació natural d’aquest espai. L’Ajuntament d’Amposta reforçarà la informació amb dos agents cívics durant el període estival. La platja també disposarà d’una zona per a gossos (lligats) i d’una àrea per a pesca. Com en altres zones de parc, la pernoctació no està permesa.


A la platja de la Marquesa-Punta del Fangar, l’Ajuntament de Deltebre manté obertes dues zones d’aparcament, una a la platja de la Marquesa i l’altra a la Bassa de l’Arena, que els mesos de juliol i agost serà de pagament.

  De l’1 de juliol al 31 d’agost.

Parc Natural dels Ports


L’Ajuntament d’Arnes regula l’accés de vehicles als Estrets (per Biarnets) i al Toll del Vidre. L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan també aplica la seva regulació de l’accés motoritzat als Estrets (per Lliberós) i al Canaletes. Aquests aparcaments, associats a zones de bany i descens de barrancs, son de pagament. El parc dona suport a l’ordenació dels accessos amb la presència de personal informador els dies de màxima afluència de juliol i agost.

  De l’1 de juliol al 31 d’agost.

Altres notícies que et poden interessar

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: