MÉS RACONS DE REUS

La plaça de les Basses de Reus

En destaquen el vell magatzem amb elements modernistes i "Les bugaderes" d'Artur Aldomà

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 10 de juliol de 2022 a les 08:00 |
La plaça de les Basses, aquesta setmana | MBO
Aquest estiu recuperem la sèrie d'articles Racons de Reus, amb l'afegit Més, en tractar-se de la segona tanda d'articles que us oferim al respecte. Al llarg de les properes setmanes, (re)descobrirem per a tots vosaltres indrets de bellesa única i particular, arreu del terme, que sovint amaguen més d'un secret i curiositats diverses. 


Aquest diumenge iniciem Més racons de Reus, doncs, tot deixant-nos seduir per l'encant de la plaça de les Basses. Si bé és situada en ple nucli antic, tomb de ravals endins, pot resultar una sorpresa per al visitant. Del conjunt en podem destacar dos elements de valor patrimonial: el magatzem i la font amb Les bugaderes d'Artur Aldomà. 

Quant al magatzem, es tracta d'un edifici eclèctic amb elements modernistes, inclòs a més en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 
 

Imatge antiga del magatzem de la plaça de les Basses, de Reus Foto: J. Marlés


Segons va recollir Ramon Amigó a Materials per a l'estudi dels noms de lloc i de persona, i renoms, del terme de Reus (Associació d'estudis reusencs, 1988), consta un projecte de la façana signat per l'arquitecte Francesc Borràs l'any 1884.

Pel que fa a Les bugaderes, de l'escultor Artur Aldomà, el conjunt es va presentar fa 32 anys, tot revifant l'esperit acollidor de la plaça. A la ciutat, de fet, hi trobareu altres de les seves obres, tal com us vam mostrar en un reportatge en què us convidàvem a seguir un itinerari rere les formes de l'artista. 


Finalment, un apunt sobre l'origen del nom de la plaça. Aquest vindria, segons sembla, del segle XVI, quan a l'indret s'hi trobaven les anomenades basses del Comú. 
 

Veïns asseguts al voltant de «Les bugaderes» Foto: MBO 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: