1 de 10
sant joan 2022

La revetlla de Sant Joan encén de nou la ciutat

Tres anys després, el foc torna a places i carrers de Reus amb els tradicionals elements festius

El Ball de Diables ha cremat la nit reusenca | Joel Medina
per Joel Medina, Reus, Catalunya | 23 de juny de 2022 a les 23:00 |
Que a Reus hi havia ganes de festa al carrer i cercaviles ja se sabia. Sant Jordi, el Trapezi, la Reus Viu el Vi o Corpus ho van demostrar. I si parlem de Festa Major, el desig es multiplica. Feia tres anys que el foc per Sant Joan a Reus no era el de tota la vida.

Aquest dijous, 23 de juny del 2022, per fi es pot dir que la revetlla de Sant Joan a la capital del Baix Camp ha recuperat l’on i el com. Tot plegat ha començat a les 5 de la tarda al palau municipal, amb la rebuda institucional de la 50a Flama del Canigó. Una Flama que, tot seguit, ha anat en cercavila per tornar a la plaça de la Llibertat, on s’ha encès el peveter i s’ha repartit a les delegacions de les comarques.

Prop de les 6, al punt més alt del pinacle major del campanar, s’ha produït la tradicional hissada de la bandera, enguany a càrrec de la Coordinadora de Danses Tradicionals, que ha estat convidada per l’alcalde, Carles Pellicer, pel 40è aniversari de l’entitat. Aquest ha anunciat que encendrà l'última Tronada de Sant Pere amb representants del Seguici Festiu.


Cercavila del Carrasclet i encesa de la fogueraDes de la plaça del Mercadal, ha arribat el torn del gegant Carrasclet, que amb motiu de la Diada dels Països Catalans, ha tombat i girat pels carrers del centre de la ciutat. A la mateixa hora i a la Llibertat, la Cobla de Reus ha organitzat una ballada de sardanes. Amb el pas dels minuts, s’han començat a percebre de manera més i més intensa les ganes de foc i revetlla.

Ja era aquí, i tothom estava a punt. I, per fi, ha arribat el moment, a dos quarts de 8 a la plaça de la Llibertat, un equip de representants del Ball de Diables han llegit el missatge de la Flama del Canigó, aquest any elaborat per Eliseu Climent, i s'ha encès la foguera de Sant Joan.
36 mesos després, 1096 dies. La foguera de Sant Joan ha il·luminat de nou la ciutat de Reus i els ulls dels reusencs i reusenques, amb l’únic anhel de veure-la de ben a prop.
 

L'encesa de la foguera s'ha fet a la plaça de la Llibertat Foto: Joel Medina


La nit de Sant JoanAviat han arribat les 10 de la nit i, després del toc de campanes, des del Mercadal ha sortit la Cercavila de Foc, amb la primera encesa dels elements que hi han ballat mitjançant la Flama del Canigó. Un bestiari que s’ha retrobat a plaça per viure el foc i per espurnejar la ciutat amb altres elements, com per exemple els Bous i la Vedella de Foc, que ja van tornar a sortir al carrer per Corpus. S’hi han sumat el Ball de Diables i el Ball de Diables Infantil.

Carretilles i civaders a punt, la Víbria, el Drac i el Drac Petit, i la Cabra i la Cabra Petita també han volgut donar llum a la nit reusenca. La cercavila ha omplert Reus de color pel carrer Major, la plaça de Sant Pere, la plaça de les Peixateries Velles, i els carrers de l’Hospital, de la Presó i de Santa Anna, passant per la plaça de la Farinera i seguint pels carrers de Rosich, d’en Vilar, d’Aleus, de Donotea i del Vidre. Tot plegat s’ha acabat on ha començat, a la plaça del Mercadal.

La nit de Sant Joan, una de les més curtes de l’any, tot i que també de les més intenses, encara més després de tres anys estranys. Tanmateix, sembla que aquells mesos foscos sense festivitats al carrer ja queden enrere. I quina millor manera d’il·luminar tot plegat que amb el foc de Sant Joan i amb Sant Pere ja a la cantonada.

Vegeu la galeria fotogràfica:
També hauries de llegir
Fa 23 setmanes

Encesa de la foguera de Sant Joan i Cercavila de foc

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: