1 de 10
ARXIVÍSTICA

El Col·lectiu de Teatre La Vitxeta cedeix el seu fons documental a l’Arxiu Municipal de Reus

Té un volum d’1,3 metres lineals i el formen documents textuals i constitutius, fotografies i obres gràfiques

La cessió inclou material de l'entitat artística | Joel Medina
per Joel Medina, Reus, Catalunya | 22 de juny de 2022 a les 16:11 |
El Col·lectiu de Teatre La Vitxeta ha estat la primera companyia que ha cedit el seu fons documental a l’Arxiu Municipal de Reus. Un fons que té un volum d’1,3 metres lineals i conté, bàsicament, documentació textual. En total, s’hi poden trobar 28 documents de muntatges teatrals duts a terme entre els anys 1983 i 2002. A més, hi ha guions, documents que fan referència a lectures dramatitzades, així com opuscles que celebren els cinc, 10 i 15 anys d’història del col·lectiu. Fins i tot, la mostra conté un llibre commemoratiu, reculls de premsa, fotografies, guions i lectura de conferències, 34 cartells i el pregó que La Vitxeta va pronunciar a la Festa Major de l’any 1993. L’Arxiu Municipal està classificant actualment el fons.

La intenció és que, una vegada se n’hagi fet la descripció i classificació, s’organitzi una presentació pública per a la ciutadania. L’objectiu a llarg termini és que es pugui consultar digitalment. “Aquesta donació servirà per valorar tot allò que ha aportat el Col·lectiu de Teatre La Vitxeta a la ciutat, una de les companyies més importants i un conjunt que va donar moltes oportunitats al talent jove”, ha explicat la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, qui també ha expressat que “s’ha volgut escenificar la cessió de manera pública perquè és important concebre aquests documents com a conjunt, i no de manera aïllada”.

Els dos membres fundadors, Xavier Filella i Dolors Juanpere, han fet un repàs dels prop de 20 anys de vida de l’agrupació teatral: “L’any que ve en farà 40 des que es va crear l’entitat, el 1983; va ser un moment d’efervescència que va integrar molta gent jove i de la comarca”, ha recordat Filella. També l’any 1983, l’agrupació va signar un conveni amb el Centre de Lectura, que va acollir el col·lectiu al Teatre Bartrina, on es van estrenar pràcticament tots els muntatges.

La reivindicació del Teatre Bartrina“Durant anys, vam lluitar per la restauració del Bartrina, un teatre que estava caigut”, ha detallat Filella. En la mateixa línia, Juanpere ha afirmat que “des del col·lectiu es va donar una forta empenta perquè la ciutadania i els poders públics s’adonessin que un teatre no es pot perdre”.

El Col·lectiu de Teatre La Vitxeta va arribar a fer 400 representacions en els seus 20 anys de vida, i va ser una de les primeres agrupacions “que va començar a treballar seriosament”, ha explicat Juanpere. El fons cedit a l’Arxiu Municipal recull bona part d’aquesta història, des dels seus inicis fins a la seva fi, i passant pels moments més dolços d’una entitat que va agrupar el talent teatral del conjunt del Baix Camp.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: