1 de 10
DIGUES LA TEVA

Alumnes del Batxillerat d’Arts Escèniques del Gabriel Ferrater participen als «Jardins Artístics» de l’Escola Bressol El Marfull

Els alumnes han pres part al projecte de l'escola bressol | Cedida
per Lorena Casal i Laura Rodríguez, Reus, Catalunya | 22 de juny de 2022 a les 09:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A principis del mes d’abril d’aquest curs escolar 2021/ 2022, els alumnes de 1r de Batxillerat van participar en una proposta innovadora dins del projecte Jardins Artístics de l’Escola Bressol El Marfull. La proposta consistia a generar una connexió entre els extrems de l’etapa educativa: la franja 0-3 i l’alumnat de batxillerat.

Els objectius de la proposta van ser: representar, explorar i descobrir les diferents disciplines artístiques, a través del gaudi, el joc i el moviment lliure. Enriquir els vincles i les relacions personals i interpersonals dels participants i públic, així com la gestió emocional. Expressar-se i desenvolupar el llenguatge verbal, corporal, musical i plàstic. Proporcionar als infants, a les famílies i a les institucions l’oportunitat de crear relacions que perdurin en el temps.

La idea va partir de l’equip educatiu de l’escola, que ens va proposar realitzar una intervenció des de les arts escèniques en la qual els nostres alumnes fessin un seguit d’activitats vinculades amb els ensenyaments d’Arts Escèniques que cursen (música, dansa, teatre) i els nens de la llar, amb total llibertat, poguessin interactuar i reaccionar amb el que els nostres alumnes proposaven. Van ser quatre accions completament diferents: un grup va dramatitzar la història del Màgic d’Oz, un altre va utilitzar la música i les cançons com a vehicle comunicatiu, un altre grup va fer una coreografia i unes activitats de dansa lliure i, finalment, un quart grup va interpretar des del gest i clown el conte de La caputxeta vermella.

La intervenció a la llar, la va filmar un cinquè grup que en va documentar tot el procés de creació i realització. En un primer moment, els nostres alumnes s’hi van mostar reticents, ja que pensaven que els infants de 0 a 3 anys no podrien expressar-se o interactuar amb ells amb fluïdesa. Per sort, vam poder fer una visita prèvia a la llar i la Marta Melikidis, directora de l’escola, els va explicar totes les possibilitats creatives i comunicatives que podem trobar en aquesta franja i els va encoratjar a poder fer propostes atractives, riques i dinàmiques. La valoració dels nostres alumnes, un cop realitzada l’experiència, ha estat molt positiva.

En destaquen especialment la proximitat que han sentit amb els infants, la seva capacitat de comunicar-se sense dir res. Per molts d’ells ha estat el primer contacte amb un públic tan petit i han expressat la seva sorpresa en veure com les relacions entre les propostes i els infants fluïen amb facilitat. Tots han quedat captivats per la tendresa i transparència dels nens i s’han sentit còmodes i connectats amb ells. I sense dubte tornarien a repetir l’experiència, que els ha aportat un aprenentatge tant personal com dels llenguatges escènics treballats, del procés de disseny, desenvolupament i la posada en escena.

L’equip educatiu de l’Escola Bressol El Marfull valora molt positivament l'experiència viscuda. A través de l’expressió artística, els infants i els alumnes del Batxillerat van establir un vincle de complicitat, un diàleg sincer que es palesava en les mirades i la comunicació verbal i no verbal. L’art presentat s’integrava en l’espai natural com una proposta més del jardí, fet que va suscitar l’interès d’alguns infants, interactuant amb els joves artistes o visionant les escenes des de la distància. Tot plegat ha estat una experiència de gaudi i comunicació mitjançant l’art que ha enriquit tothom qui n’ha format part. Esperem poder repetir-la el curs vinent, aquesta experiència, i teixir, així, una xarxa d’aprenentatge creativa i sòlida.

Lorena Casal i Laura Rodríguez són professores de Batxillerat d’Arts Escèniques a l’institut Gabriel Ferrater de Reus.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: