POLÍTICA

L’Ajuntament de Reus «farà pressió» per modificar la Llei Reguladora d’Hisendes Locals

En relació amb la bonificació potestativa de qualsevol energia renovable

per Joel Medina, Reus, Catalunya | 17 de juny de 2022 a les 13:56 |
Una imatge d'arxiu del consistori reusenc | Reus.cat
Dues de les quatre propostes dels grups municipals al ple d’aquest mes de juny han estat aprovades. La primera ha estat de Cs, perquè l’Ajuntament “faci pressió” per aconseguir la modificació de la Llei d’Hisendes Locals. L’objectiu és el d’aplicar la bonificació potestativa a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, eòlica, geotèrmica o qualsevol altra font de producció d’energia in situ no emissora de CO₂.

Segons la portaveu de Cs, Débora García, “la llei només bonifica l’energia del sol en l’IBI i l’ICIO”. Els liberals, Junts per Reus, ERC, CUP, Ara i el regidor no adscrit, Raúl Meléndez han votat a favor, mentre que el PSC s’ha abstingut: “No totes les tecnologies necessiten les mateixes polítiques”, ha comentat Carmina Pozuelo.

L’altra proposta que ha estat aprovada també ha estat portada a ple per part de Cs, relativa a la tramitació i aplicació de les ajudes aprovades pel Congrés per a les persones amb ELA. S’ha aprovat amb 19 vots a favor, del grup proposant, Junts, ERC, CUP i Ara, mentre que els sis regidors del PSC i Meléndez s’han abstingut.

No prospera la proposta relativa a l’abolició de la prostitucióLes dues propostes que no han estat aprovades corresponen a peticions del grup municipal del PSC. La primera, referent a l’abolició de la prostitució arreu del país. Segons la CUP, el PSC està barrejant la prostitució amb el tràfic de drogues o el proxenetisme, “i no s’han de criminalitzar les treballadores sexuals”, ha dit la cupaire Marta Llorens. Al seu torn, la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, ha explicat que “el que cal fer és analitzar les causes estructurals i el context que possibilita la prostitució”.

El PSC i Raúl Meléndez han votat a favor, i, per altra banda, el govern i la CUP s’han posicionat en contra. Cs s’ha abstingut.

L’altra proposta que no ha prosperat és relativa a la transició energètica dels centres educatius. Els socialistes han demanat que la Generalitat de Catalunya inclogui una partida pressupostària per instal·lar plaques fotovoltaiques en els centres educatius de Reus. Segons el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, “l’Ajuntament no està aturat, però hi ha competències que no són municipals i, per tant, no es pot fer res”. El govern hi ha votat en contra, mentre que PSC, CUP, Cs i Meléndez ho han fet a favor.

Quant a les mocions, la CUP ha retirat la que va presentar de manera conjunta amb l’ANC, amb l’objectiu que els impostos estatals es paguin a l’Agència Tributària de Catalunya. En paraules d’Edgar Fernàndez, “que els grups de govern hagin fet la seva en comptes de sumar-se a la nostra moció ha provocat que es retiri, a petició de l’ANC, per falta d’acord i unitat independentista”.

Els cupaires han expressat la intenció que, de cara al mes de juliol, els partits de Govern s’hi sumin.

Lluita contra el racismePer últim, la CUP ha presentat una moció conjunta amb Reus Refugi que insta el govern a ser part activa en diferents iniciatives antiracistes. Els anticapitalistes demanen que es faciliti la recollida de signatures per tal de regularitzar mig milió de persones arreu de l’estat. També proposen “realitzar una campanya contra els rumors racistes”.

La moció ha estat aprovada amb els vots del Govern, CUP i PSC; Cs i Raúl Meléndez s’han abstingut.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: