1 de 10
LLENGUA

La iniciativa «Comerços aprenents» no s’aturarà a l’estiu

Impulsada a primers d’any pel CNL de Reus, s’han visitat trenta establiments, cinc dels quals han participat en el projecte

Un supermercat al tomb de ravals de Reus, en una imatge d'arxiu | Cedida
per Joel Medina, Reus, Catalunya | 16 de juny de 2022 a les 13:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL) va posar en marxa a primers d’any el projecte Comerços aprenents amb l'objectiu de facilitar al màxim l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana en l'atenció al públic del comerç local. En aquests mesos, s’han visitat una trentena d’establiments, cinc dels quals han participat en el projecte. Es tracta de dos comerços d’alimentació, una botiga de roba i dos establiments de restauració. En total, hi han participat 13 treballadors d’aquests establiments.

El regidor de Cultura i Política Lingüística i president del CNL, Daniel Recasens; el regidor d’Empresa i Ocupació, i la directora del CNL, Anna Saperas, han fet balanç del projecte i han explicat com es continuarà desenvolupant aquest estiu, ja que Comerços aprenents no farà vacances, i el CNL impartirà aquestes sessions de llengua en altres establiments. Si alguna botiga hi té interès o algun consumidor vol proposar algun comerç aprenent, es poden adreçar a assessoramentreus@cpnl.cat.

El projecte consisteix a la realització de 10 sessions presencials als llocs de treball de les persones que despatxen en establiments comercials i que responen a un perfil similar: tenen pocs coneixements de la llengua catalana i poques opcions per fer un curs, a causa del seu horari laboral. En aquestes sessions de 15 minuts es treballen les competències lingüístiques de cada treballador. Partint del seu coneixement de català, els continguts s’adapten a les necessitats comunicatives reals dels aprenents. A més, s’intenta sensibilitzar el comerciant, amb l’objectiu que saludi en català la clientela. També se l’informa dels cursos generals, més amplis, que ofereix el CNL quatre períodes l’any.
 

Aquest dijous s'ha fet balanç de la campanya Foto: Reus.cat


El CNL ha preparat amb aquests aprenents alguns vídeos perquè serveixin d’estímul a nous participants. També pretenen sensibilitzar els catalanoparlants per tal que no canviïn de llengua de seguida que perceben que l’interlocutor és d’origen estranger, perquè probablement els entén en català. “Comerços aprenents” és una iniciativa del Consorci per a la Normalització Lingüística per fomentar l'ús de la llengua catalana, es duu a terme en diferents localitats catalanes i és resultat de l'anàlisi dels estudis Ofercat, que demostren que els indicadors més baixos d'ús de la llengua catalana són els dels establiments comercials regentats per personal d'origen estranger.

D’altra banda, el dia 27 de juny comencen les inscripcions (www.cpnl.cat/estiu) per als cursos intensius d’estiu, que es faran al juliol, de dilluns a dijous. A Reus s’han previst sis cursos presencials de nivells inicials i bàsics. Avui ja es pot sol·licitar hora si la inscripció es vol fer de manera presencial (reus@cpnl.cat i 977 12 88 61).
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: