1 de 10
PATRIMONI

​Inversió històrica a Montblanc per recuperar el celler cooperatiu de Cèsar Martinell

L'Ajuntament destinarà 1,8 milions a la rehabilitació integral de l'edifici modernista del 1917

Celler del Sindicat de Vinyaters de Montblanc, obra projectada per l'arquitecte modernista Cèsar Martinell. | Núria Torres/ACN
per Redacció, Tarragona | 15 de juny de 2022 a les 13:25 |
Montblanc farà una inversió històrica per recuperar un dels espais històrics de la vila: el celler cooperatiu del Sindicat de Vinyaters, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell. Amb una injecció de prop d'1,8 milions d'euros, l'alcalde Josep Andreu apunta que és el projecte de major quantia econòmica feta mai pel consistori.

L'Ajuntament confia obtenir una subvenció del 85% del cost a través del programa PIREP. El celler vinícola és de propietat municipal des del 2012. En la darrera dècada s'hi han dut a terme actuacions puntuals, però ara el consistori vol restaurar l'edifici modernista "d'una tirada", diu l'alcalde. Es conservarà la part més antiga, del 1917, amb les tines modernistes, i la resta d'interior es convertirà en un espai multiús.

Així, la part d'edifici original obra de Cèsar Martinell, que és l'àmbit orientat cap al sud, es conservarà íntegrament, inclòs el conjunt de tines modernistes. Es rehabilitarà la teulada, el terra, la il·luminació, els banys i els tancaments. Aquest espai més primitiu i estret entre les tines originals es destinarà a zona d'exposicions temporals.

Pel que fa a l'espai contigu que es va aixecar posteriorment i es va omplir amb més tines, a l'any 1945, s'enderrocarà l'interior per aconseguir una àmplia zona d'ús plurifuncional. En aquest àmbit, l'obra estructural també va ser projectada per Martinell, però l'interior ja no era de l'arquitecte. També s'arranjaran l'estructura i els tancaments.

El pressupost s'enfila als 1.790.482 euros. "Crec que és el projecte, que jo recordi, amb més quantia econòmica que ha fet mai l'Ajuntament de Montblanc en la història", afirma l'alcalde Josep Andreu. Fins ara el projecte més costós havia estat la reconstrucció del claustre del temple de Sant Francesc, amb 1.540.000 euros de pressupost.

Ara l'Ajuntament resta a l'espera dels ajuts del Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics per a Entitats Locals (Pirep Local) del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, una convocatòria que es resoldrà entre octubre i novembre. L'alcalde confia que es puguin iniciar les obres de rehabilitació del celler en un any.

La història del celler


L'Associació Agrícola de Montblanc es va constituir en sindicat de Vinyaters l'any 1919, que va encarregar la construcció del celler a Martinell. El 1922, s'acabava l'obra. L'edifici, que conté 24 tines de ciment i 17 cups, és fet de maó vist i a la façana posterior, que dona a la muralla de Santa Tecla, hi destaca el dipòsit elevat damunt quatre peus inclinats.

La façana principal està encarada a la via del tren. Les dovelles de la porta d'entrada són les de la portalada de l'antiga plebania. Fa anys a l'edifici dels Vinyaters ja s'hi havia fet una primera intervenció que va permetre l'obertura de l'Oficina de Turisme i de l'agrobotiga. També recentment es va dur a terme la rehabilitació d'una part de la teulada del celler.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: