1 de 10
NATACIÓ

Jordi Murio presenta a Reus el llibre «Nadar entre 2 aguas»

A El Círcol, a les 8 del vespre

Murio presenta el seu llibre a Reus | Editorial Transverso
per Jordi Benavent, Reus, Catalunya | 15 de juny de 2022 a les 08:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 25 de juliol es compliran 30 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona '92, una fita que va canviar aspectes que teníem, fins aquell moment, a l’hora d’entendre l’esport. El fet de ser amfitrió de la competició i la necessitat d’aconseguir triomfs en forma de medalles o diplomes olímpics per la delegació del COE, va obligar a canviar les polítiques d’ajuts econòmics en forma de beques, o millorar les instal·lacions de competició i d’entrenaments, creant i millorant el Centres d’Alt Rendiment Esportiu que hi havia fins aleshores.

La figura de l'entrenadorA la memòria de molts encara llueixen els èxits de molts esportistes en diferents disciplines. En aquells jocs, noms com els d’Arantxa Sánchez Vicario, Fermín Cacho, Martín López Zubero, Jordi Arrese... van ser alguns dels protagonistes i van obrir un camí a molts joves que es van emmirallar amb els seus ídols.

Però, com sempre, pocs són el que recorden l’esforç i dedicació que hi ha darrere d’aquests èxits. La preparació, constància, treball i la metodologia que hi ha darrera d’un èxit d’aquesta magnitud queden en un segon pla, així com els anys d’aprenentatge en un esportista d’elit són detalls que poden convertir als esportistes en herois.

Però tot això queda lluny de la memòria del gran públic, sobretot en esports individuals. És aquí on emergeix la figura dels entrenadors i tècnics esportius, una feina poc reconeguda, ni premiada com es mereix, tot i compartir, en tot moment, el patiment a la competició, les hores als entrenaments, o haver de deixar la família en un segon terme per dedicar-se, en cos i ànima, a un esportista o equip que s’emportarà, al final, tota la glòria.

Tot un seguit de preguntesCada vegada els esportistes que hi ha a l’elit són més joves i se'ls xigeix més per aconseguir triomfs a les diferents competicions.

És en aquest moment quan sorgeixen un seguit de preguntes: Fem les coses bé? Compensa tot aquest esforç (tant a l’esportista com als entrenadors)? Es treballa per l’èxit en equip o individualment? S’han modernitzat les diferents formes d’entrenament? S’aprofiten les noves tecnologies en la millora de resultats? Però, sobretot, es vetlla per la salut de l’esportista?

Aquestes són algunes de les preguntes que vol aclarir Jordi Murio Fisa a les 196 pàgines del llibre Nadar entre 2 aguas, de l’editorial Transverso. Tal com anuncia l’editorial, “relata la seva aventura durant tantíssims anys dedicats a aquest esport, la natació. Pretén anar amb total atreviment, sense embuts. Per a aportar causes i efectes dels quals ell diu “l'entrenament invisible”.

Inicis al CN Reus PlomsLa seva etapa com entrenador va començar a mitjans dels 70 al CN Reus Ploms, a l’antiga piscina de 16 metres (i dos carrils) del vell pavelló de bàsquet del club albinegre. Aquí va estar prop de vuit anys i després va, com entrenador i director tècnic, al CN Montjuïc. Després va marxar cap a Madrid, on va ser entrenador al Centre d’Alt Rendiment a la Residència Blume i al CAR de Sant Cugat.

Un cop retirat ha treballat com assessor de la Federació de Colòmbia i la de Mèxic. I és que Jordi Murio és un dels entrenadors amb més prestigi dins la natació, no tant sols estatal sinó també internacional. Per les seves mans han passat nedadors de renom, entre els quals destaquen Sergi López, quart als campionats d’Europa Absoluts (1987), medalla de bronze als 200 braça als Jocs Olímpics de Seül (1988) i rècord europeu absolut dels 200 braça (1991).

També Jaime Serrano, campió paralímpic als Jocs de Sydney (2000); o Sara Pérez, campiona d’Europa Junior (2006); igualment és el cas Duane da Rocha, campiona d’Europa (2010); de Melani Costa, tercera al campionat d’Europa, i campiona de la Universíada (2011); o el cas d'una jove Mireia Belmonte, quan va quedar campiona d’Europa Junior i campiona del Món júnior (2006).

Presentació a El CírcolTot i aquests èxits, han convertit Jordi Murio en una de les veus amb més força per parlar de la natació actual, i en un dels millors entrenadors d'aquest esport. No va tenir un camí fàcil, ja que la seva visió moderna i la manera d’entendre la natació el van portar a diferents desavinences amb el president de la RFEF. Aquest Nadar entre 2 Aguas, és el tercer llibre de Jordi Murio Fisa, on fa un recorregut entre la natació del passat i un present estàtic i normalitzat per intentar posar el seu punt de vista en la natació del futur.

Tot això intentarà explicar-ho aquest dimecres, a partir de les 8 del vespre, a El Círcol de Reus, on Jordi Murio Fisa realitzarà una xerrada, presentant aquest llibre i parlant de tots aquests aspectes d’un esport tan competitiu i sacrificat com és la natació.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: