POLÍTICA

Cs Reus demana a l'Ajuntament que «faci pressió» per «aconseguir» la reforma de la llei per bonificar tota la producció d'energia renovable

García, a la sala de premsa del consistori reusenc | Cs Reus
per M.A., Reus, Catalunya | 14 de juny de 2022 a les 16:10 |
"Actualment, només es contempla la bonificació de l'energia solar tèrmica i l'elèctrica a través de bonificacions l'ICIO i l'IBI i considerem necessari que en les bonificacions s'incorporin totes les energies renovables, sense discriminació". Així s'ha pronunciat la portaveu de Cs a l'Ajuntament de Reus, Débora García, per justificar la moció que ha presentat per ser debatuda en el següent ple i que demana a l'Ajuntament que "faci pressió" per aconseguir la reforma dels articles 103.2.b) i 74.5 de la Llei Reguladora d'Hisendes Locals i aconseguir així que també es permeti la bonificació de l'energia renovable provinent del sol, eòlica, geotèrmica o qualsevol altra font de producció d'energia in situ no emissora de CO₂.

La regidora liberal ha explicat que l'Ajuntament de Reus "únicament" bonifica el 50% del ICIO relatiu a la solar tèrmica i elèctrica i el 50% de l'IBI "només" de l'energia elèctrica, "excloent inexplicablement a la solar tèrmica, situació que any rere any venim denunciant des de Cs per no respectar la reserva de Llei en tractar-se d'elements essencials del tribut que l'Ajuntament se salta a la torera".

Respecte a l'IAE, Reus bonifica fins a un 15% la utilització o producció d'energia a partir d'instal·lacions per a l'aprofitament d'energies renovables o sistemes de cogeneració "però veiem com de les noves bonificacions potestatives que afectaven l'IBI, IAE i ICIO per fomentar les energies renovables per a punts de recàrrega de vehicles elèctrics aprovades a nivell estatal a finals de 2021 i que reclamem des de Ciutadans, l'Ajuntament es va negar a incorporar-les a les Ordenances Fiscals", ha dit la portaveu.

És per aquesta raó que García ha considerat "insuficients" les bonificacions potestatives contemplades en la Llei d'Hisendes Locals "perquè només són per a instal·lacions d'energia solar en ICIO i IBI i exclouen qualsevol altra energia renovable que sí que estan disponibles per a instal·lar-se com són l'eòlica, la geotèrmica o altres". 

A banda, ha presentat una moció per a ser debatuda en el següent ple en la qual demana a l'Ajuntament que reclami la tramitació i aplicació de les ajudes aprovades al Congrés per als malalts d'esclerosi lateral amiotròfica (ELA). “El 8 de març es va aprovar una proposició de llei presentada per Cs per a garantir una vida digna als malalts d'ELA i passats tres mesos ni ha estat publicada al BOE ni els malalts d'ELA han rebut les ajudes acordades”, ha indicat la portaveu, Débora García.

García ha destacat l'informe de la Fundació Luzón en el qual s'especifica que només el 6% dels pacients d'ELA poden afrontar les despeses derivades de la malaltia i sols el 5,6% disposa d'un cuidador contractat. Per aquesta raó, la proposició de llei aprovada reconeixia el 33% del grau de discapacitat als pacients d'ELA des del diagnòstic, introduïa una atenció preferent per a comptar amb els recursos tècnics i humans especialitzats que cobreixin les necessitats que provoca la malaltia, incloent dins dels serveis suplementaris de transport i allotjament a les persones amb ELA i a les seves famílies, així com l'obtenció del bo social elèctric.

Això sempre que, a causa de la malaltia, el malalt necessiti un ús de ventilació mecànica, invasiva o no invasiva. A més, en l'etapa en la qual necessitin serveis a domicili es garantia l'accés a l'atenció especialitzada en el domicili durant 24 hores i al servei de fisioteràpia. “El Govern d'Espanya ha de complir la llei, executar aquestes propostes i garantir als malalts d'ELA l'ajuda necessària perquè puguin viure dignament perquè cada any més de 900 persones les diagnosticades amb aquesta malaltia”, ha expressat García.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: