INFRAESTRUCTURES

El poble de Lilla encara la recta final del peritatge de les esquerdes després de tres anys de queixes

Són noranta cases afectades per escletxes que s'haurien originat per les obres de l'A-27

Un cartell denunciant que Lilla s'esquerda, en un punt panoràmic d'aquest poble de la Conca de Barberà afectat per esquerdes, amb les obres de l'autovia A-27 al fons | ACN
per Reusdigital.cat, Montblanc | 6 de juny de 2022 a les 13:38 |
Lilla encara la recta final del peritatge de les esquerdes que han fet anar de corcoll aquest petit poble, pedania de Montblanc, des de fa gairebé tres anys. Va ser a finals del 2019 quan van aparèixer les primeres escletxes en diversos immobles, coincidint amb les voladures per a la construcció de l'autovia A-27, molt a prop del poble, que inclou un complex túnel. Avui dia ja hi ha noranta cases afectades del centenar que hi ha a Lilla. Les queixes veïnals van forçar un nou peritatge -el tercer- que ara arriba al seu procés final. L'objectiu és d'esclarir si realment les obres van originar els danys i s'assumeixin responsabilitats, tal com reclamen els veïns, que no han arreglat res a l'espera de rebre alguna indemnització.

En una entrevista amb l'ACN, Glòria Rovira, l'alcaldessa pedània mostra les nombroses esquerdes visibles a la immensa majoria de cases i carrers d'aquesta pedania, una estampa amb la qual els veïns conviuen amb resignació des de fa gairebé tres anys. Durant aquest temps han hagut de viure dins dels immobles afectats, si bé en algunes cases puntuals és impossible habitar-hi per inseguretat i s'han hagut de fer intervencions d'urgència o apuntalaments per danys estructurals.

El peritatge, a càrrec del Col·legi d'Arquitectes de Tarragona, a petició del Ministeri de Transports i Mobilitat del govern espanyol, es va iniciar a l'abril i s'ha allargat durant setmanes. Ara ja només queden menys d'una desena de cases per revisar i s'espera que al juliol ja estiguin tots els peritatges finalitzats. L'estudi haurà de confirmar si les obres de l'autovia al seu pas pel Coll de Lilla són les causants de les esquerdes al poble. "Tenim clar que les van causar les voladures, però no per la perforació del túnel, sinó pel traçat de la nova autovia, de la trinxera", diu l'alcaldessa pedània.

El poble està ple de pancartes i cartells crítics amb la infraestructura viària. A la mateixa casa de l'alcaldessa els rajos de sol s'escolen per les esquerdes de les parets. El peritatge concretarà l'abast dels desperfectes i les quantitats econòmiques per arranjar-los, que el govern espanyol s'ha compromès a assumir. "És el tercer peritatge i ha de ser neutral i independent, primer els veïns en vam fer un, que xifrava el cost d'arranjar 82 cases en 700.000 euros, però el de l'empresa Acciona, responsable de l'obra, només assumia el 10% del què dèiem nosaltres", recorda Glòria Rovira.

La presidenta de l'Associació de Veïns de Lilla, Maria Teresa Figueras, que també pateix greus esquerdes al pati de casa seva, diu que el sentiment entre el veïnat és d'esperança després de tant temps de lluita. "Ens agradaria que fos la recta final, estem a l'expectativa que digui l'informe de la tècnica del Col·legi d'Arquitectes de Tarragona que està fent els peritatges; per a l'administració només serà una factura, però per a nosaltres es un problema cada dia dins de casa nostra", conclou.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: