SOCIETAT

Tarragona engega un projecte de Comunalitat Urbana per fomentar l'economia del bé comú

Catorze entitats desplegaran el projecte durant els pròxims dos anys

Imatge dels representants de les entitats que impulsen la Comunalitat Urbana de Tarragona. | Eloi Tost/ACN
per Redacció, Tarragona | 31 de maig de 2022 a les 20:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tarragona ha iniciat un projecte de Comunalitat Urbana per fomentar l'economia del bé comú a partir de teixir complicitats entre una catorzena d'entitats de la ciutat. El projecte es durà a terme durant els propers dos anys als barris de Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, el Serrallo i la Part Alta.

Les organitzacions s'ajudaran mútuament per tal de cobrir mancances i impulsar iniciatives d'economia social, com ara fomentar el comerç de proximitat o una biblioteca d'intercanvi de coses, d'esport, cultura o de treball digne. La Comunalitat Urbana de Tarragona té un pressupost de 350.000 euros, atorgat pel Departament de Treball.

El director general d'Economia Social del Departament de Treball, Josep Vidal, ha explicat que la iniciativa va néixer amb l'objectiu "de recuperar el teixit associatiu i comercial dels barris". "Després de la covid hem vist que certes estructures econòmiques no aguanten les crisis" i que la resposta ha vingut en alguns casos de la ciutadania organitzada, ha detallat. Vidal ha defensat "el dret de les persones a autoconstruir la ciutat al seu gust", també pel que fa l'ús de llocs comuns. En aquests espais, la Comunalitat Urbana vol que la cultura hi tingui un paper central i, en el cas de Tarragona, la companyia Tornavís Teatre pretén que les propostes arribin a tots els racons.

El projecte té cinc eixos bàsics, tal com ha explicat Aurora Sáez, tècnica de La Teulada Xarxa Cooperativa de Tarragona. El primer és el de comerç local i consum responsable, que se centra en fer créixer els mercats de proximitat i els de carrer, així com dinamitzar les associacions de comerciants dels barris i apropar l'agroecologia a la ciutadania. A més, es volen impulsar economies comunitàries i de transició ecològica; així com el dret a la ciutat per tal que esdevingui amable. Finalment, des de l'eix de treball digne i feminismes es volen millorar les condicions laborals de les persones que fan feines precaritzades i des de l'esport i la cultura es vol actuar per apoderar la ciutadania. A Catalunya hi ha 22 Comunalitats Urbanes en 18 ciutats.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: