SEGUICI FESTIU

Uns gegants de Manotes!

La Colla Gegantera de Reus ha estrenat aquest dissabte una nova parella: els gegants Manotes

per Joel Medina, Reus | 28 de maig de 2022 a les 20:42 |
La Colla Gegantera de Reus ha estrenat aquest dissabte una nova parella: els gegants Manotes | Joel Medina
La plaça del Mercadal escalfa motors. Escalfa motors perquè només queda un mes per a la Festa Major de Sant Pere, “enguany més festa que mai”, com ha expressat l’alcalde, Carles Pellicer, i “un Sant Pere que serà de cine”, segons el regidor de Cultura, Daniel Recasens. Aquest dissabte, als elements festius de la ciutat s’hi ha sumat una nova parella de gegants: els Manotes, que tot i no formar part del Seguici ni de les Festes Majors, tindran un paper molt actiu en la vida cultural de la ciutat.

A les cinc de la tarda, a una calorosa plaça que ja ha començat a respirar festa, la Xaranga Bandsonats ha escalfat motors amb una actuació de gairebé dos quarts d’hora. Amb el pas dels minuts, el Mercadal s’ha omplert de curiosos i curioses cridats per la música i atrets per quatre gegants: els Bojos, el Mocós i la Geganteta del Carnaval de Solsona. Ells han estat els padrins d’uns Manotes que encara s’estaven preparant.

La Casa Navàs ha estat la seva porta de sortida a plaça. De sobte, han aparegut. Gegant i geganta, de tres metres d’alçada i 45 i 35 quilos respectivament. Tots dos tenen el simbolisme de la ciutat integrat en el seu vestuari. El gegant porta el barret del Vitxet, una coca amb cireres, un estic d’hoquei patins i un vermut de Reus. La geganta, per la seva part, duu una rosa al cap i cireres com a arracades.

En l'acte, presentat pel periodista Josep Baiges, els gegants Manotes han fet les delícies dels seus nous admiradors i admiradores: els més petits de la casa. Per al Roc, “són grandiosos i graciosos”. La seva mare, la Meritxell, ha comentat que no han estat els primers Manotes que han vist: “Ja en coneixíem d’altres i aquests ens han agradat molt”. Volta rere volta, els més atrevits s’hi han apropat tot i el risc de caure en les “manotes” dels nous gegants. “És un estil diferent que fins ara no teníem i crec que engloba molt bé les diferents parts de la ciutat”, ha argumentat el Gerard. Segons Carolina Lorenzo, vocal de la Colla Gegantera, ha agraït tot el suport rebut i ha animat el públic a trobar totes les referències a la ciutat que gegant i geganta amaguen.

Les sorpreses no han acabat aquí, ja que el Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp ha preparat una barra de pa de 20 quilos i 200 coques amb cireres que han ofert als assistents. Ramon de la Fuente, Xavier Pàmies i Ariel Santamaria han estat encarregats de transportar la barra i les coques des del carrer Ample fins a la plaça del Mercadal.

El primer ball oficial dels Manotes ha estat acompanyat de la cançó “Aerolito”, un arranjament musical, obra de Marc Vall, d’una cançó del grup Els Francolins. “De totes maneres, els Manotes poden ballar qualsevol cançó”, ha explicat la presidenta de la Colla, Àstrid Martín, que ha valorat la jornada molt positivament: “Els Manotes han tingut una gran rebuda i estem molt contents”.

El punt àlgid de la tarda ha estat quan els gegants han entrat al Palau Municipal i han saludat al públic acompanyats de membres de la Colla i del consistori reusenc. Allà, gegant i geganta s’han erigit, per fi, com a nous membres de la cultura popular reusenca, després de gairebé deu anys des que es va plantejar la seva arribada.

Aquest és un projecte que té les seves arrels l’any 2013. Però no va ser fins als primers mesos de pandèmia que l’entitat va decidir treure’l del bagul i començar a treballar-hi. El nom, divertit i pintoresc, ha estat escollit pels socis de l’entitat. I de qui han estat obra? L’escultor Manel Llauradó s’ha encarregat de l’estructura, i Josep Maria Casas, d’El Barato, ha estat el responsable del vestuari dels gegants i els portadors.

L’objectiu d’aquests Manotes és arribar a esdeveniments on els gegants actuals, per protocol, no hi poden ser. Des de la Colla es vol fer créixer el món geganter i que arribi a implicar més persones arreu de la ciutat, com col·lectius amb diversitat funcional i reusencs i reusenques que no tenen tantes oportunitats per viure de prop el món dels gegants. Per exemple, podran participar en actes als barris, de gent gran o escoles, al Carnaval o a la Ruta del Masclet. No serà només a Reus, perquè a més, tindran l’oportunitat de sortir de la ciutat per participar en actes festius d’altres municipis.

El cost dels gegants ha estat assumit íntegrament per la Colla Gegantera, tot i que necessita 6.000 euros per tal de finançar el vestuari. En els darrers dies han engegat una campanya popular per buscar aportacions de ciutadans, empreses i entitats. Les aportacions es poden fer mitjançant el número de compte ES55 3140 0001 9100 1172 2500 o presencialment a diversos comerços de la ciutat, com El Barato, el Tomàs Barberà, la cafeteria La Mulasseta, el Garola, el Roslena de la plaça de la Pastoreta o la perruqueria Tomàs. Segons Àstrid Martín, “ja gairebé s’ha arribat a l’objectiu, falta l’última empenta”.

La ciutat de Reus ja té els seus Manotes. Els reusencs i les reusenques tenen una nova parella de qui fer-se aficionats, i que de segur que serà una de les més divertides i que més passions despertarà. Així ho ha fet en el seu debut a la plaça del Mercadal, una plaça que ja comença a respirar Seguici quan tot just falta un mes per a la Tronada del retorn de Completes.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: