1 de 10
PLATGES

Les guinguetes de Cambrils, a contrarrellotge

Encara no han pogut obrir i són a l'espera de tenir llesta, en alguns casos, la connexió elèctrica

Les guinguetes de Cambrils, a l'espera d'enllestir la connexió de llum | Estel Romeu
per Estel Romeu, Reus, Catalunya | 2 de juny de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de juny de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amb l’arribada del juny, de l’estiu i de la calor, arriben també, i per fi, les guinguetes de Cambrils. Començada la temporada alta al municipi, les noves guinguetes arriben amb retard i havent-se perdut la Setmana Santa, però amb ganes d’engegar motors després dels imprevistos i la lentitud en les licitacions.

“Tenim els mòduls col·locats, la cuina i el clavegueram acabats, però falta la llum” explica E., un dels gestors d'una de les guinguetes, “el consistori s’està posant les piles, encara que seguim a expenses de la llum”. I és que el retard en l’obertura ha estat provocat, "principalment, per les dates de les licitacions", apunta, fent que entrin al mes de juny a contrarellotge.


Les licitacions, el contratemps 


El retard ha estat provocat, sobretot, per les dates i la part tècnica: la licitació de l’aigua i la llum es van publicar a finals de novembre, però no es van concretar fins al febrer i formalitzar a l’abril. Això ha fet que aquest mes de maig les connexions no s’hagin pogut acabar i l’inici de juny enxampi els nous guinguetaires amb el peu canviat.

Tot i això, E. exposa que “suposem que des de l’ajuntament posaran els mitjans per no trigar gaire més, estan col·laborant i esperem obrir aquest cap de setmana ja”. Des de l’ajuntament, el regidor de Serveis i Medi Ambient, Josep Maria Vallès, assegura que la licitació, tot i formalitzar-se a l’abril, “es va fer molt abans de que les guinguetes estiguessin col·locades”. Tanmateix, explica que “tot va molt lligat i ho estem solucionant amb la major diligència possible”.

Mentre aquestes solucions avancen, tant l’E. com el Josep, un altre propietari, es mostren neguitosos per poder aixecar la persiana i encetar aquesta temporada, en què es preveu la recuperació de la normalitat i el turisme sense restriccions. Deu ser a causa de les bones previsions que el retard i la pèrdua de la Setmana Santa no els impedeix ser positius i encarar la temporada amb il·lusió.

Equilibrar costos i guanys

 

Una de les guinguetes en el procés d'instal·lació Foto: Estel Romeu


“Esperem fer les paus, lo comido por lo servido: que allò que ens hem gastat ho puguem recuperar, perquè tenir beneficis amb aquesta temporada, que serà més curta, serà complicat”, explica el Josep. L’E. té una visió més esperançadora, ja que assegura que “encarem la temporada amb molta il·lusió i perspectives molt bones, crec que la gent té ganes de sortir i de fer vacances”.

De fet, els dies de Setmana Santa ja es va viure la primera onada de turisme a Cambrils, que va generar unes xifres d’ocupació que sobrepassaven el 85% en allotjaments i que arribaven el 100% en restaurants. Això fa preveure un estiu de màxims i encoratja els guinguetaires: “Crec que la població necessita que obrim i tenir aquest servei a les platges, hi ha hagut retards, però el que hem de fer es buscar solucions de present i futur i mirar endavant”, segueix l’E.

El camí cap a les noves guinguetes, amb alguns entrebancs


Els retards en la connexió de la llum es deuen al fet que s’ha hagut de crear de zero, ja que en les anteriors guinguetes la connexió era menys potent. A més, s’ha hagut de renovar la connexió d’aigua i crear una línia de clavegueram per instal·lar lavabos públics que no siguin portàtils.

La regularització de les guinguetes ha estat una qüestió que ha portat molta cua: des de les crítiques per parts dels antics guinguetaires amb la publicació del concurs, ja que es van sentir apartats del procés, fins als actuals, que veuen que no està sent una obertura fàcil. La perspectiva del consistori tampoc ha estat senzilla, com afirma Vallès: "Aquest procés l'hem heretat i hem hagut de posar-hi tots els recursos que hem pogut".
 

Estudien llogar generadors 


Ara per ara, però, els responsables de les guinguetes només miren endavant i preveuen posar-se en funcionament aquest cap de setmana sigui com sigui. La connexió definitiva de la llum pot trigar al voltant de 15 dies, pel que el Josep està estudiant llogar generadors per poder donar servei. L’E. assegura que “ens hem plantejat totes les opcions: llogar generadors o obrir al 50% i anar ampliant serveis quan tinguem llum”.

Dues opcions que semblen agafar forma i que seran les que faran possible l’obertura de les guinguetes aquesta temporada, que estrenen, malgrat les dificultats, amb expectatives bones.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: