Cambrils va acomiadar el passat diumenge les 9es Jornades Gastronòmiques del Romesco amb el tradicional del Concurs de Mestres Romescaires a la Confraria de Pescadors, que atorga el títol a la persona que fa la recepta de romesco "més autèntica i saborosa", segons l'organització. La triomfadora va ser la xef jubilada Josefa Díaz Solera, que es va proclamar Mestra Major Romescaire, seguida dels pescadors cambrilencs Joan Castro i Gaspar Gavaldà, que van ser premiats amb la distinció de Mestre Romescaire.
Aquest concurs és el més antic i tradicional de Cambrils, han assenyalat fonts municipals aquesta tarda de dimecres. Se celebra des de l'any 1969 "de manera intermitent" i enguany s'ha recuperat "en honor a aquest plat típic mariner, herència de les llars dels antics pescadors i molt present a les cobertes de les barques de vela".
Ranxo mariner i vermut
Paral·lelament al concurs, els pescadors de la Confraria de Cambrils van cuinar una musclada popular amb Romesco, tot fent gala de la seva experiència gastronòmica en ranxos mariners, i durant la festa en van servir més de 300 racions.
A través dels premis Vinari, també es va dur a terme el Concurs de Vermuts Catalans, amb la participació de més de 70 referències d'arreu el país, per on van passar 330 persones que van fer 990 tastets de vermut i van puntuar-los per determinar quins seran els guanyadors de la vuitena edició del certamen.
La festa és la cloenda d'unes jornades que s'han celebrat amb molt d'èxit entre el 6 i el 22 de maig. Durant aquests 17 dies, una vintena de restaurants han ofert una àmplia varietat de menús especials amb el romesco com a protagonista principal i les diferents varietats del romesco peix.