PATRIMONI

Mercaderies per l’Interior exigeix minimitzar «riscos evitables» a l’amfiteatre de Tarragona

Eugeni Sedano: "No ens podem permetre esperar 15 anys d’impactes negatius"

L'amfiteatre romà, a Tarragona, al costat de les vies. | Mercaderies per l'Interior
per Redacció, Tarragona | 25 de maig de 2022 a les 11:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plataforma Mercaderies per l’Interior creu que el pas de grans trens de mercaderies per la via actual, a tocar de l’amfiteatre romà de Tarragona, suposa “una situació de risc perfectament evitable” i veu amb "gran preocupació" l’horitzó que s’imposi quan el volum actual de combois es multipliqui exponencialment amb la posada en marxa del Corredor Mediterrani si no es desvia per un traçat alternatiu.

La plataforma també té constància que Adif també està preocupada per aquesta situació, després de veure com recentment ha licitat un nou estudi sobre els efectes concrets que tindrà la posada en marxa del Corredor Mediterrani sobre l’amfiteatre. Eugeni Sedano, portaveu de Mercaderies per l’Interior, considera que “una solució immediata que desviï aquests combois per l’interior esdevé inajornable” i avisa que “no ens podem permetre esperar 15 anys” fins lligar una solució definitiva i integral.

Dos estudis dels anys 2017 i 2019 —a càrrec del Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya (CRBMC) i Global Cultural Heritage Management, respectivament— ja alerten de les serioses afectacions del pas dels trens per a l’estructura del monument, que pateix l’impacte “de les vibracions fortes i constants” en forma “d’esquerdes i problemes estructurals” ja que reposa a només 15 metres de les vies. Sedano veu clar que “no ens podem permetre sotmetre el nostre patrimoni a un impacte objectivament negatiu, i encara menys caure en la negligència d’incrementar-lo”.

La Plataforma Mercaderies per l’Interior va denunciar aquest afer al Defensor del Poble i continua convençuda que allunyar els trens de mercaderies de l’Amfiteatre romà a través d’una alternativa urgent i provisional esdevé “una qüestió de sensatesa i de responsabilitat” envers “l’obligació de protegir el Patrimoni històric de casa nostra” que ens interpel·la a tots. “Festivals com el de Tarraco Viva comporten un compromís latent amb la nostra història i patrimoni que no podem oblidar la resta de dies de l’any”, conclou Sedano.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: