1 de 10
SALUT

El govern tira endavant un pla de reequilibri per al CMQ

El PSC, Cs i Meléndez s'abstenen, i la CUP hi vota en contra

Exterior de l'antic Hospital, on ara hi presta serveis el CMQ | Infocamp/ GDDCT
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 20 de maig de 2022 a les 10:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern ha tirat endavant un pla de reequilibri financer del CMQ, un cop es van tancar els comptes de l'any passat amb un dèficit de 2 milions d'euros. El regidor de Salut, Òscar Subirats, ha estat l'encarregat d'exposar els motius pel qual s'ha elaborat un pla de reequilibri, "fruit d'un procés intern liderat per la gerència, i amb el suport d'uns estudis fets per Antares". El resultat d'aquests va fer preveure el tancament deficitari de l'exercici de 2021, ha precisat, el que va generar un "nou procés", en aquest cas per redactar l'esmentat pla sotmès a debat i a posterior votació. Aquesta s'ha tancat amb 14 vots a favor (del govern), tres en contra (de la CUP) i nou abstencions (el PSC, Cs i el regidor no adscrit, Raúl Meléndez). 

Reducció de despeses i augment d'ingressosEl document en qüestió proposa un conjunt de mesures "per reduir despeses i augmentar ingressos" sense posar en risc la viabilitat del CMQ ni que suposi una "reducció del talent" dels seus professionals. El regidor ha assenyalat que és pla "dinàmic", és a dir, "obert a reajustos", tot posant l'accent en la irrupció de la pandèmia. De fet, ha argumentat que la davallada en la facturació (de 15 a 13,3 milions d'euros) es va produir, en efecte, per les conseqüències de la covid. Això sí, ha detallat que actualment "ja s'està recuperant l'activitat privada", si bé no passa el mateix pel que fa a la pública. 

A mode de conclusió, Subirats ha assegurat que les mesures previstes "no inclouen l'acomiadament de personal indefinit".

Meléndez, Cs i el PSC s'abstenenActe seguit ha estat el torn dels grups de l'oposició. Meléndez ha admès un canvi de sentit de vot respecte a la comissió anterior al ple en què es va tractar el pla, per acabar optant per l'abstenció. La líder de Cs, Débora García, ha qüestionat l'eficàcia del document, tot posant sobre la taula la possible competència d'operadors privats, i s'ha queixat de passada de no haver tingut accés als estudis d'Antares. La formació taronja també s'ha abstingut. 

Més dura ha estat la cupaire Marta Llorens, qui s'ha referit a una reunió entre els grups municipal duta a terme "a menys de 24 hores" del ple, en què segons la independentista, Subirats ha estat "poc transparent". "No és la pandèmia, és la incompetència en la gestió", ha disparat la portaveu anticapitalista, el que al seu parer explica el dèficit del CMQ de l'any 2021. 

Des del PSC, el regidor Hèctor Fort ha apuntat que "nosaltres ja vam preveure que amb el traspàs del Sant Joan, hi hauria conseqüències, com ara que el CMQ hagi quedat despenjat". El socialista ha instat la gerència a "preservar" els llocs de treball del personal, i de "fer gestions" amb la Generalitat per augmentar la prestació de serveis. En tot cas, ha avançat l'abstenció del seu grup. 

"Desenganyi's, senyora Llorens. La baixada d'activitat del CMQ l'any 2021 va ser per la covid", ha reiterat Subirats, ja al segon torn de paraula del debat. "Agraeixo l'asbtenció, perquè no és un no, però m'hagués agradat una major implicació dels grups municipals. El futur del CMQ no passa per tenir una actitud expectant", ha conclòs. "La implicació també és disposar dels informes que es demanen des de l'oposició", ha dit després García, com a resposta. "Som en una mala situació, i no és per la covid. És per una mala gestió", ha afegit més endavant el portaveu del PSC, Andreu Martín
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: