1 de 10
ANY FERRATER

Intervenció artística a la casa de Reus on va néixer fa un segle el poeta Gabriel Ferrater

A càrrec de l’escultor Salvador Juanpere, i amb Josep Murgades

Imatge de la façana de la casa on va néixer Ferrater | Reus.cat
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 19 de maig de 2022 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Reus commemora el centenari del naixement de Gabriel Ferrater amb una intervenció artística a la casa on va néixer el 20 de maig de 1922. Així doncs, aquest proper divendres 20 de maig farà 100 anys que el poeta va néixer al número 78-80 de raval de Santa Anna (a la cantonada amb la plaça de Catalunya), a la casa on s'havien instal·lat els seus pares Ricard Ferraté Gili i Amàlia Soler Rosselló just en casar-se. Hi van viure poc temps perquè es van traslladar al número 13 del mateix raval (ja identificada amb una placa de pedra) poc després, i és on van seguir vivint mentre van ser a Reus.

Va ser el primer dels tres fills que va tenir la parella. Tal i com recull el llibre publicat recentment per l’Ajuntament de Reus Gabriel Ferrater: Reus, 1922-Sant Cugat del Vallès, 1972, "els Ferraté procedien d’una família benestant reusenca. La fortuna venia de l’avi de Gabriel Ferrater, d’ofici boter, amb prou visió i empenta per construir un magatzem i dedicar-se a l’exportació de vins".

Casa seva va ser el primer espai d’aprenentatge, especialment a la nodrida biblioteca que els seus pares vetllaven per tenir actualitzada amb les publicacions del país i de l’estranger, un fet altament singular en aquell temps.

Una intervenció artística de Salvador JuanpereLa casa natal, quedarà identificada amb una intervenció artística de l’escultor Salvador Juanpere, nascut a Vilaplana i resident actualment a Sant Cugat, inspirada en el poema Tres llimones de Ferrater, recollit a Les dones i els dies.

El mateix escultor en farà una breu explicació, en el decurs de l’acte. La glossa Plaques de pedra que honoren i diuen anirà a càrrec de Josep Murgades, catedràtic emèrit de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i un dels primers alumnes de Gabriel Ferrater a la Universitat Autònoma de Catalunya; finalment hi haurà una breu lectura de poemes, a càrrec dels alumnes de 1er del BAT escènic de l'Institut Gabriel Ferrater.

L’acte està convocat conjuntament per l’alcalde, Carles Pellicer, i pel regidor de Cultura, Daniel Recasens, i és un dels actes centrals a la ciutat de l’Any Ferrater. Es preveu que hi assisteixi una filla de la seva germana Amàlia, Anna Barlow.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: