MEDI AMBIENT

La xarxa elèctrica, una amenaça per als ocells del Delta de l’Ebre

El vídeo viral d'un flamenc greument ferit just a sota d’un cable elèctric genera debat social

Flamenc electrocutat al Delta de l'Ebre | Xavier Jiménez - GEPEC-EdC ©
per Aguaita.cat, Delta de l'Ebre | 19 de maig de 2022 a les 10:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Delta de l’Ebre és un espai natural que té una importància ecològica i faunística immensa. És incomprensible que, en un dels espais on es concentren més aus de la mediterrània, es constate que molts ocells moren o queden ferits per sempre en xocar o electrocutar-se amb la xarxa elèctrica.

Des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) han constatat que moltes aus moren al Delta de l’Ebre a causa de la xarxa elèctrica, siga perquè s’estampen o perquè s’electrocuten amb el cablejat. El grup ecologista recorda que el Delta és un espai protegit de gran importància ecològica que l’administració té l’obligació de protegir. No només l’espai, sinó també la fauna que acull.

Recentment, un membre de l’entitat va trobar un flamenc greument ferit just a sota d’un cable elèctric que va poder rescatar. Malauradament, des del GEPEC-EdC alerten que massa sovint es veuen ocells ferits en aquesta zona pel mateix motiu. El vídeo corre per les xarxes socials i, malgrat les dures imatges, s’està fent viral.  

Ara, el GEPEC-EdC ha iniciat una nova campanya per revertir aquesta situació que es dividirà en quatre fases i que s’espera que duri fins a final d’any. La campanya comprèn des de l’estudi inicial de la situació fins a la denúncia per la via legal. Per aquest motiu, també engeguen un micromecenatge per aconseguir els fons econòmics necessaris.

La situació actualMolts factors provoquen que els ocells acabin xocant o electrocutant-se amb el cablejat elèctric al Delta de l’Ebre. Quan fa molt de vent, per exemple, els ocells poden perdre el control en el vol i patir un accident. Quan cau la nit la situació és diferent: els ocells volen i es dirigeixen als camps d’arròs inundats d’aigua, seguint el reflex de la lluna. A causa de la poca visibilitat s’estampen contra el cablejat elèctric que envolten els camps d’arròs. Molts d’aquests ocells ningú els arriba a trobar mai, per això, és difícil quantificar el nombre d’aus que queden ferides o mortes.

La situació és greu. Els ocells que sobreviuen sovint no poden tornar a volar. En algunes llacunes del Delta de l’Ebre hi habiten una gran quantitat de flamencs amb les ales malmeses. Tot i ser vius, patiran les conseqüències dels accidents tota la vida.Grup de flamencs amb les ales trencades en una llacuna del Delta.
Xavier Jiménez - GEPEC-EdC ©


La campanya del GEPEC-EdC

En primer lloc, durant els mesos d’estiu, es realitzarà un estudi exhaustiu de la situació. Des de l’entitat expliquen que no existeix cap estudi de la quantitat d’ocells que resulten ferits o morts a causa d’aquests accidents al Delta de l’Ebre.

En cap cas el GEPEC-EdC vol deixar el Delta desproveït d’electricitat. Tenint en compte això, la segona fase de la campanya consistirà a estudiar a fons totes les possibles alternatives per fer compatible aquesta necessitat amb la protecció dels ocells i la biodiversitat.

Una vegada recollida tota aquesta informació, des del GEPEC-EdC prendran mesures per aconseguir aturar aquestes morts. D’aquesta manera, amb les dades recollides durant l’estudi utilitzaran tant la via administrativa com la penal per denunciar els fets. El president del GEPEC-EdC explica que “cal arribar fins al final: volem protegir el Delta de l’Ebre i els ocells que hi viuen i fer-ho compatible amb les activitats tradicionals que s’hi desenvolupen”. Així, exigeixen que es compleixi el deure de protegir aquest espai natural i la fauna que hi viu.

És una realitat dura que es produix en un dels espais de la mediterrània més importants pel que fa als ocells. Senyalitzar les línies no és suficient, i els efectes per la fauna d’aquests accidents són terribles.

El GEPEC-EdC, una entitat sense ànim de lucre, busca fons econòmics per poder tirar endavant aquesta campanya. Calculen que, com a mínim, necessiten 15.000€ fins a finals d’any. En cas que s’allarguin els processos legals podria augmentar la despesa econòmica. Per aconseguir els fons necessaris engeguen un micromecenatge en què tothom pot participar per finançar l’estudi que cal fer i per tots els tràmits legals que comportarà aquest procediment. Es poden fer donacions a: https://gepec.cat/campanyes/crowfunding-flamenc/


 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: