1 de 10
EDUCACIÓ

«És un projecte que busca unir cultures, en lloc de separar-les»

"Tinc uns amics a Nicaragua" és un conjunt de tallers que han arribat a 9 escoles i més de 900 alumnes reusencs

Els alumnes de l'Escola Teresa Miquel i Pàmies en el projecte | Estel Romeu
per Estel Romeu, Reus, Catalunya | 19 de maig de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Explicar diferents realitats i maneres de viure és l'objectiu del projecte Tinc uns amics a Nicaragua, que ha arribat a 9 escoles reusenques i a més de 900 alumnes. Impulsat per l'ONG Mirades del Món, ofereix un conjunt de tallers als infants d'educació primària per ensenyar, de primera mà, la realitat de Nicaragua des de l'empatia i el respecte.

Amb la iniciativa Tinc uns amics a Nicaragua, els alumnes poden conèixer, des de l'experiència dels membres de l'ONG i els seus treballs de cooperació internacional, la vida dels nens d'allà i la seva fauna, flora i cultura típica. A cada cicle es tracta un tema concret: a educació infantil, els animals i el menjar de Nicaragua; a cicle inicial, les plantes; a cicle mitjà, els volcans; i a cicle superior, la vida i el dia a dia.
 

El projecte vol despertar la curiositat dels infants per descobrir altres cultures


A través dels eixos temàtics, els infants se sorprenen i coneixen realitats diferents de les seves des de l'empatia i el respecte. Segons un dels membres de l'ONG, Òscar Fabregat, "no expliquem res des de la caritat, sinó des del respecte mutu per despertar la curiositat i l'amor cap a altres llocs i cultures". Volen avivar l'interès dels infants per sortir de la seva realitat i obrir-se a altres cultures i coneixements. Fabregat defineix el projecte com "una llavor que sembrem i no sabem els fruits que donarà".

El taller comença amb el conte Estrellas de Colores, del mateix Òscar Fabregat, que explica la història d'un nen que vol aconseguir que les estrelles tornin a brillar. A partir d'elements típics de Nicaragua i la seva cultura, l'autor va crear el conte perquè els nens nicaragüencs s'hi sentissin identificats i perquè els nens catalans poguessin aprendre la cultura d'allà.
 

Algunes escoles s'han interessat en posar-se en contacte amb centres de Nicaragua


L'Escola Teresa Miquel i Pàmies ha estat l'última de les nou escoles en rebre el projecte, que és el primer any que s'ha posat en marxa i que tanca amb una valoració positiva. Fabregat afirma que alguns dels centres participants s'han interessat en contactar amb escoles nicaragüenques per poder crear un contacte entre els infants de cada país.

En el taller impartit aquest passat dilluns al Teresa Miquel per la Montse Gaià, membre de l'ONG, i que descriu la vida a Nicaragua no es paren de veure cares de sorpresa. Als alumnes de Cicle Superior els xoca que hi hagi una realitat tan diferent de la seva, tot i que també hi troben punts en comú: "A les cases de Nicaragua, normalment, només hi ha una habitació i hi dorm tota la família junta", explica la Montse, "vosaltres compartiu habitació amb algú?". Un nen aixeca la mà: "Jo dormo amb les meves dues germanes petites també!". I és que, tal com defineix l'Òscar, "és un projecte bonic perquè allò que busca és unir cultures, en lloc de separar-les".

El projecte Tinc uns amics a Nicaragua és una col·laboració entre l'Ajuntament de Reus i l'ONG Mirades del Món emmarcada dins les ARE, les Activitats de Recursos Educatius. Les ARE permeten a les escoles de la ciutat accedir a tallers i xerrades per donar a conèixer algun tema concret als infants.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: