1 de 10
ESDEVENIMENTS

Set artistes acompanyen la transhumància ebrenca per reivindicar la cultura a les zones rurals

"La Caravana Delta" compta amb professionals de diverses disciplines

Presentació de la Caravana Delta amb alguns dels artistes que participen a la transhumància de bous ebrenca | Diàspora Ebrenca
per Aguaita.cat, Delta de l'Ebre | 17 de maig de 2022 a les 12:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Set artistes nacionals, estatals i internacionals protagonitzen la Caravana Delta. Entre el 16 i el 20 de maig compartiran les tasques dels pastors de les Terres de l’Ebre, pasturant els ramats de bous i vaques en els primers trams de la transhumància primaveral al Delta de l’Ebre. El contacte amb l’entorn, la convivència amb els animals i l’experiència de la ramaderia transhumant serviran als participants de la Caravana Delta perquè, a la tornada, creïn cadascun una obra artística inspirada en aquesta experiència que connecta la natura i l’art. 

La Caravana Delta vol posar el focus a l’entorn rural i reivindicar-lo com un espai on la creació artística és possible, com també ho estan demostrant altres projectes com la pel·lícula Alcarràs. Alhora, vol posar en valor l’activitat agroramadera i el paper essencial que juga en l’equilibri ecològic dels paisatges del Delta i les Terres de l’Ebre. 

La iniciativa ha sorgit de la col·laboració entre el mitjà de comunicació Arrels. El món que torna i l’escriptor barceloní Gabi Martínez, autor, entre d’altres, d’Un cambio de verdad i Lagarta. Como ser un animal salvaje en España. La Caravana Delta pren el relleu a la primera iniciativa de Martínez, la Caravana Negra, que el 2018 va aplegar vuit artistes en una experiència de transhumància d’ovelles a la Sibèria Extremenya. Arrels complementa aquest projecte dedicant el número actual de la seva revista trimestral, també titulada Arrels, a la transhumància. 

La ruta: cinc dies seguint els camins respectuosos i adaptats al medi de la ramaderia tradicional→ 16 de maig. Els set artistes es concentraran a Deltebre, on faran nit. 

→ 17 de maig. Descens amb embarcació fluvial per l’Ebre amb aturades a l’illa dels Bous i a l’illa de Buda, per descobrir-hi els ramats de bous braus que hi pasturen. 

→ 18 de maig. Transhumància d’un ramat de vaques entre els termes municipals de la Sénia (Montsià) i Rossell (Baix Maestrat, País Valencià). 

→ 19 de maig. La tradició dels retalladors de bous a Amposta i el trasllat dels bous braus pel camí de l’Encanyissada fins a arribar a les pastures de la Tancada. 

→ 20 de maig. Tornada a Barcelona des de Deltebre. 

La ruta es podrà seguir a les xarxes socials amb el hashtag #CaravanaDelta. 

Els artistesEstà formada per set artistes de diverses disciplines: David Carabén, Jaume Vidal, Marina Monsonís, Natalia Zaratiegui, Natacha Sansoz, Ada Vilaró i Andrés Cota. L’experiència els servirà d’inspiració per a crear futures obres. 

Biografies artistes de la Caravana Delta Foto: Arrels (Cedida)
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: