1 de 10
MEDI AMBIENT

Un antic abocador d'Amposta es convertirà en una microreserva per a insectes i petits mamífers

Aula i Natura transformarà la finca en un centre I+D mediambiental per generar models de gestió de la biodiversitat

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs; la regidora de Participació Ciutadana, Carla Bonfill; i el president d'Aula Natura, Ferran Latre, als terrenys de l'antic abocador en la presentació del projecte de cessió de la custòdia de l'espai | Jordi Marsal / ACN
per Aguaita.cat, Amposta | 21 de maig de 2022 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un antic abocador d'Amposta, una finca periurbana de 4 hectàrees, s'ha cedit a l'entitat Aula i Natura que hi farà una "prova pilot" per millorar la biodiversitat i el convertirà en un reservori per a insectes i petits mamífers, espècies que també estan patint per adaptar-se al canvi climàtic. Com ha assenyalat Ferran Latre, president de l'associació, l'objectiu és crear "un mini parc natural" amb hàbitats idonis per aquestes espècies. La finca serà també un espai de divulgació per a estudiants i, si el model resultant funciona, l'entitat pensa en una gran xarxa de microreserves al territori i en estendre'l fins i tot a petita escala, per exemple, als jardins. L'acord de custòdia amb l'Ajuntament d'Amposta és per 20 anys.

"És bastant innovador, és una finca I+D sobre temes mediambientals a petita escala". Així ha definit Ferran Latre, president de l'associació Aula i Natura i gestor de la finca d'Amposta, el projecte que permetrà estudiar l'impacte en la biodiversitat d'accions concretes que es faran en ese antic abocador de la capital del Montsià, "un treball intens" per "recuperar molts hàbitats" i que moltes espècies troben "on ficar-se" i hi vagin.

Latre assenyalat que espècies com les papallones estan tenint problemes amb el canvi climàtic per aconseguir refugis. "En petits espais tenen suficient. La idea és que la finca sigui el niu del naixement d'una sèrie de poblacions que s'escampin pel voltant", ha afegit, una xarxa de "minireserves o mini parcs naturals" entrelligats i amb un "interessant" intercanvi d'espècies.

Per a l'entitat "és un repte" que aquesta finca sigui un antic abocador, però també és una oportunitat per analitzar els resultats concrets i esperats de qualsevol acció i de l'evolució del projecte. Hi faran amb el suport d'entitats científiques –com el Parc Natural del Delta, el Museu de les Terres de l'Ebre o l'Institut d'Ornitologia- que s'implicaran en el seguiment. Entre les accions es proposen "fer un mosaic" amb una sèrie d'elements que siguin atractius per a determinades espècies però totes les "infinites actuacions" que tenen pensades van lligades al pressupost disponible - que depèn d'administracions, col·laboradors o socis, entre altres-.

El model que en puga resultar permetrà que infants i joves visitin la finca per conèixer i aprendre com implantar-lo, fins i tot al jardí de casa. També s'oferirà perquè serveixi "de guia" de futures modificacions periurbanes i urbanes de zones verdes i de lleure. "El sistema dels anys vuitanta, noranta, dos mil ha caducat. Tenir espais verds per veure verd perquè sí, ja no té sentit", ha reivindicat el president d'Aula i Natura. "S'han d'intentar salvar petites àrees perquè es pugui passejar amb el xiquet, però també doni vida a espècies que puguin tolerar la relació amb els persones", ha defensat Latre.

Acord de custòdiaL'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha recordat que l'acord de custòdia es va aprovar al plenari fa un parell de setmanes, una cessió de 20 anys que també ha comptat amb el suport del Consorci del Baix Ebre i el Montsià. "És una prova pilot, en col·laboració amb l'administració pública i una entitat naturalista, de com amb petites accions hi hagi un increment important de la biodiversitat en una àrea periurbana", ha remarcat Tomàs.

Per al batlle, també és molt rellevant que la finca sigui un espai on poder explicar a les noves generacions com s'ha passat d'un model de gestió de residus com el que es feia a l'antic abocador a fer-los prendre consciència de la importància de mantenir l'entorn i la biodiversitat.

Tomàs ha contat que el consistori va declinar un altre projecte en aquesta àrea, un hort de plaques fotovoltaiques amb impacte visual. "Ens va motivar més el projecte de l'associació Aula i Natura per dinar-li un encaix més natural d'acord amb el paisatge", ha dit. L'Ajuntament d'Amposta també col·laborarà amb l'adequació de l'espai i les instal·lacions d'aigua o el tancat, i farà aportacions econòmiques per al seu impuls.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: