1 de 10
MEDI AMBIENT

Acció Climàtica inverteix més d'1,7 milions en la gestió forestal dels massissos del Camp

El pla aposta pel tractament de massa combustible i manteniment dels punts d'aigua i camins per fer front als incendis

La directora general d'ecosistemes forestals Anna Sanitjas, el director de Serveis Territorials Àngel Xifré i el cap de secció de boscos d'Acció Climàtica Carles Miranda. | Ariadna Escoda/ACN
per Redacció, Tarragona | 13 de maig de 2022 a les 17:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha invertit 1.775.038 euros en la gestió forestal dels massissos del Camp de Tarragona per fer front als incendis de sisena generació. Gairebé la meitat del pressupost, inclòs al Pla de prevenció d'incendis 2022-2025, és per al manteniment dels camins ubicats als Perímetres de Protecció Prioritària de les Muntanyes de Prades, Ancosa-Montagut, Tivissa-Vandellòs i el Montmell.

La resta es destina a la xarxa de punts d'aigua i tractament de massa combustible. Segons la directora general d'ecosistemes forestals Anna Sanitjas la perspectiva de risc d'incendi aquest estiu a Tarragona és "força dolenta" i ha insistit en la importància de preparar els boscos davant l'emergència climàtica.

Una de les zones on es duran a terme accions de gestió forestal és l'entorn del Pont del Diable, on l'any passat ja es van realitzar treballs de prevenció. En aquest espai s'hi duran a terme la millora de les infraestructures estratègiques per rebaixar la càrrega vegetal de combustible. D'aquesta manera, es proveeix d'una zona per poder treballar amb seguretat en cas d'un incendi. La parcel·la, que és pública, permetrà tenir un espai de protecció preferent del sector territorial de les Terres del Francolí i del Baix Gaià i s'inclou dins l'Anella Verda de Tarragona.

Més de 25.000 hectàrees incloses al pla de prevenció d'incendis


El Camp de Tarragona té sis Perímetres de Protecció Prioritària (PPP), concretament a les Muntanyes de Prades-Bosc de Poblet, Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell, Priorat-Serra de Montsant, Ancosa-Montagut, el Montmell i Francolí-Baix Gaià. El pla de prevenció d'incendis cobreix una àrea de 25.190 hectàrees amb una influència sobre 27 municipis de tres comarques diferents. A través d'aquest document, es treballarà en les àrees identificades com a "estratègiques", que tenen com a objectiu final rebaixar el volum de matèria vegetal combustible en cas d'un incendi. Es tracta de zones on els efectius d'extinció tenen oportunitats d'actuació per aturar el potencial de propagació d'un foc o canviar-ne el comportament.

Pel que ffa a la xarxa de punts d'aigua del Camp de Tarragona, segons el cap de secció de boscos d'Acció Climàtica, Carles Miranda, existeix un dèficit que ara, es recull al pla de prevenció d'incendis. Així, hi ha planificada la construcció de vuit nous punts d'aigua al territori i el manteniment de la resta d'elements.

L'emergència climàtica posa "contra les cordes" els boscos tarragonins


Entre altres propòsits, el document que s'aplicarà durant els pròxims quatre anys al país busca reduir els incendis de sisena generació. El canvi climàtic, sumat a una gran massa forestal i l'abandonament rural poden provocar el que es coneix com "tempestes de foc". Es tracta de fenòmens que modifiquen les condicions atmosfèriques de l'entorn i condicionen el comportament d'un incendi, fent-lo més virulent i perillós tant per als boscos com per a les persones.

Segons la directora general d'ecosistemes forestals, Anna Sanitjas, l'emergència climàtica i els fenòmens climatològics cada cop més intensos posen "contra les cordes" els boscos tarragonins. En aquest sentit, el pla del Govern també inclou un reforçament de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del territori per actualitzar equipaments, així com el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF), que s'ocuparan de tasques de vigilància al llarg de l'estiu.

La perspectiva de risc d'incendi aquest estiu al Camp de Tarragona és "força dolenta", tal com ha assegurat Sanitjas. Concretament, les zones nord i continental presenten pitjors expectatives després d'acumular més vegetació entre el 2020 i 2021. La campanya general a tot Catalunya també és "complicada" després de dos anys de sequera.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: