FESTIVALS

La 18a edició del Festival EVA tindrà prop d'una vuitantena d'espectacles

Amb artistes provinents de tota la península, sobretot de Catalunya, el País Valencià i Galícia, en localitats del Penedès i també al Priorat

La narradora Mon Mas, un dels noms destacats de l'EVA 2022 | Cedida
per M.B., Reus, Catalunya | 14 de maig de 2022 a les 20:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La 18a edició del Festival EVA, En Veu Alta, omplirà el territori de l’Alt i Baix Penedès i Priorat amb 77 espectacles de narració oral, concerts i xerrades i presentacions de llibres per a tots els públics. La imatge d’aquesta, segons s'apunta des de l'organització, "remou els fonaments i el substrat, com una excavadora que remou la terra, per trobar en l’arrel la llavor de la originalitat i la innovació, més enllà de territoris i llengües".

Serà una edició plurilingüe amb artistes provinents de tota la península, sobretot de Catalunya, el País Valencià i Galícia. En l’apartat de narració, comptarà amb noms com la companyia Chévere, que presentarà el seu espectacle As Fillas Bravas de Momán; Quico Cadaval actuarà amb Celso Fernández Sanmartín i José Luis Gutiérrez Guti en l’espectacle Tres Vellas (polo menos); Carles Cano recordarà la València més tradicional amb els seus Contes, anècdotes i Sussoïts; el narrador japonès Yoshi Hioki durà a les Roquetes la mitologia japonesa tradicional i la narradora Martha Escudero narrarà les llegendes de Mèxic a Begues.

NarrativaEn narració familiar, l'esdeveniment comptarà amb veus destacades com la de Mon Mas, Gina Clotet, Lídia Clua, Íngrid Domingo o Txell Morera, que participaran del 6 al 9 de juny a les tardes de narració familiar al Claustre dels Trinitaris de Vilafranca del Penedès, o en sessions matinals els caps de setmana a Santa Oliva o al Castell de Penyafort.

També destaca la participació Teatre l'Aurora amb l’espectacle Per què balla en Jan Petit, que furgarà en la història real del barber occità que va liderar una revolta contra la poderosa monarquia francesa a mitjan segle XVII.

Música i literaturaEn l’apartat de música, l'EVA comptarà amb les actuacions del cantautor Roger Mas, la guitarrista Elisabeth Roma a duo amb David G. Aparicio, el polifacètic i televisiu músic bufador d’objectes Xavi Lozano, el duet d’acordió i violoncel i acordió AcordCello, i el grup Corrandes són Corrandes.

En la vessant més literària, l’EVA oferirà una conversa amb l’escriptor Joan Lluís‐Lluís, on presentarà la seva novel∙la Junil a les terres dels bàrbars; la periodista Eva Saumell ens presentarà l’espectacle Rusiñol Gormand, a partir de textos culinaris de l’autor català; i Quimet Pla i Núria Solina retran un homenatge a tots els poetes i artistes del sector negre i anarquista del Modernisme Català amb Absenta.

El públic també tindrà a l'abast una xerrada sobre dracs, i el seu significat en la mitologia fantàstica de les rondalles i narracions a càrrec de Montse Juvé. Finalment, el narrador madrileny Héctor Urién explicarà el Quixot a Cunit. El grup estable de voluntariat lector EVA354 estarà present dins a la programació de l’EVA22 amb 14 activitats al llarg del festival per oferir espais de lectura en veu alta a tothom que ho desitgi.

NovetatsL’EVA presenta tres noves propostes destinades a eixamplar territori i crear nous públics.

La primera és Les Espores de l’EVA. Durant la quinzena prèvia al festival (del 13 a 27 de maig) es programaran set espectacles EVA a cinc poblacions limítrofs amb el territori natural del festival. En aquesta primera edició, Les Espores volaran cap a Sant Pere de Ribes, Torredembarra, Capellades, Vilanova i la Geltrú i Begues. S’hi podran veure espectacles com Ocaña, Reina de las Ramblas, un vespre d’exhibició de glosa o La flor que palpita, del narrador japonès Yoshi Hioki.

Els telèfons de l’EVA és la segona novetat de 2022. A cavall entre una instal∙lació artística i un espectacle de narració, l’EVA ha volgut fer tangible el mític llibre de Gianni Rodari Contes per telèfon. La instal∙lació estarà composada per 12 telèfons antics que només caldrà despenjar per sentir per l’auricular, a títol personal i intransferible, una bona història o una bona cançó vinculats als espectacles Les instal∙lacions estaran fixes en una localitat de 10 a 15 dies i per ara es podran trobar a Cunit, Calafell, Segur de Calafell, Torrelavit, Mediona i a Santa Oliva.

EvaLudens és la tercera de les novetats previstes. De cara al curs escolar 2022/ 2023, l’EVA oferirà una programació estable d’espectacles de narració i tradició oral (narrativa, glosa, romanços, cançó popular) en horari escolar i dins el curs lectiu per alumnat de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d’ESO.

Vincle amb el patrimoniEl Festival EVA vol seguir apostant per dur la programació en entorns monumentals com el Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, que acollirà el concert d’AcordCello; al Conjunt monumental d’Olèrdola, on se sentiran les corrandes de Corrandes Són Corrandes o als safarejos de Sant Joan de Mediona, on l’instrumentista Xavi Lozano sorprendrà el públic amb la seva música bufant objectes insòlits.

L’EVA a les Caves agafarà més protagonisme amb la programació de quatre espectacles de pagament a les caves Raventós i Blanch, Vilarnau, Jaume Giró i Giró i Llopart. Serà a Llopart on es podrà gaudir del concert del cantautor Roger Mas, i a les Caves Vilarnau de l’irreverent espectacle Patas arriba de Guerrilla Poético Musical. Finalment, el dissabte 11 de juny se celebrarà la vuitena edició de l’EVA al cementiri, al Cementiri de Vilafranca del Penedès.

La majoria dels espectacles, de francEn total, el Festival EVA22 aplegarà 191 artistes en 79 espectacles que es podran veure a 55 localitats de l’Alt Penedès, 25 del Baix Penedès, cinc localitats de les Espores i a Pradell de la Teixeta. El 80% dels espectacles són gratuïts i el 60 % de la programació està destinada al públic adult, mentre que un 12% és per a públic familiar.

Es programaran 17 concerts, 14 sessions de lectures en veu alta, tres xerrades i la instal∙lació d’Els Telèfons de l’EVA serà present a 7 espais diferents del 16 de maig fins al 3 de juliol.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: