PATRIMONI

Una intervenció al Molí de la Granja dels Frares del Morell deixa al descobert la seva roda

També recuperen restes ceràmiques, de vidre o de metall

Una imatge de l'espai | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 9 de maig de 2022 a les 13:57 |
El molí de la Granja dels Frares del Morell ha estat objecte d’una intervenció arqueològica que ha permès excavar i buidar els cacaus que hi ha sota l’edifici, en un dels quals s’ha trobat l’antiga roda del molí, de fusta, i el seu corresponent eix de ferro. Uns elements que s’han protegit i que, ara, han quedat al descobert. Així mateix, han quedat clares les canalitzacions per on passava l’aigua que feia funcionar el molí i que després anava cap al riu Francolí.

Els treballs també han permès recuperar materials de menor rellevància, com ara restes ceràmiques, de vidre o de metall, algunes de les quals marquen l’últim moment d’ús del molí, al segle XVIII.

Finalment, s’han consolidat els murs existents, per evitar ensorraments i el deteriorament del conjunt. “El molí és una de les parts importants d’aquesta consolidació del patrimoni que volem aconseguir desenvolupar en els pròxims anys de tot el conjunt de la Granja dels Frares”, ha exposat la regidora de Patrimoni i Granja i Francolí de l’Ajuntament del Morell, Judit Fernández.

“S’han de fer diverses actuacions urgents en el patrimoni de la Granja, i el Molí era una d’aquestes”, ha continuat. De fet, aquesta és la segona actuació que es fa al molí, després d’uns primers treballs que es van dur a terme el novembre de 2020, en què es van desenrunar i apuntalar les estructures del molí, alhora que es va executar una excavació arqueològica inicial. Una mica d’història L’antic edifici del molí de la Granja dels Frares, conegut també com el molí del Codony, se situa a la riba dreta del riu Francolí.

Formava part del conjunt d’edificacions d’una de les granges que el monestir de Santes Creus establí en els territoris del seu domini, en aquest cas, al Camp de Tarragona. L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: