1 de 10
SOCIETAT

Creu Roja Priorat celebra 35 anys al servei de la comarca

En els darrers dos anys, per la pandèmia, l’entitat ha donat suport a prop de 1.100 persones de la comarca

Imatge de components de la Creu Roja Priorat | Alba Rodríguez
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 12 de maig de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Assemblea comarcal de Creu Roja Priorat celebra 35 anys de la seva posada en funcionament. En aquestes més de tres dècades la tasca de l'entitat ha anat evolucionant a raó de les necessitats de la societat, començant en els seus primer anys per l'assistència en carretera i els primers auxilis i acomplint actualment una important tasca de suport a les persones més vulnerables del territori.

Els inicis, a la plaça de la QuarteraInicialment , l’assemblea va posar-se en funcionament en un local cedit per l'ajuntament de Falset a la plaça de la Quartera. A finals dels anys 80, gràcies a la cessió d'uns terrenys per part de la Diputació de Tarragona, la seu es va poder traslladar a un local més gran on els joves del Priorat van poder complir amb el servei militar obligatori i alhora donar un servei d'assistència a l'N-420 al seu pas per la comarca.

L’edifici constava de sala de cures de primers auxilis i una sala habilitada pel servei de guàrdia permanent (amb servei les 24 hores). A finals dels anys 80 es va adquirir una ambulància, per agilitzar la tasca de socors, i va ser així com es va fer realitat el centre de socors i emergències a la seu de Creu Roja al Priorat.

Una seixantena de voluntaris, als 80En un inici, l'assemblea comptava amb 65 voluntaris i posteriorment s’hi van incorporar els objectors de consciència, que desenvolupaven la Prestació Social Substitutòria. D’aquesta manera es van impulsar nous projectes socials per cobrir les necessitats de les famílies més vulnerables de la comarca. A finals dels anys 80 es va fer una reorganització profunda "amb la democratització de la institució, la potenciació de la participació del voluntariat, i l'obertura cap a nous camps d'actuació", segons s'apunta des de l'entitat.

L’Assemblea Comarcal del Priorat s’incorporà en aquesta nova estructura amb la convocatòria d’eleccions cada 4 anys entre els voluntaris. Poc a poc es van incorporant nous reptes d’atenció a les persones en horaris de 24 hores, per poder atendre emergències i realitzar el transport sanitari.

Més accions i serveis, als 90A principis dels 90, l'activitat de la institució va créixer de manera rellevant amb noves accions i serveis. Es va produir "una gran modernització i adaptació de l'organització a la societat, d'una banda, amb la consolidació de la intervenció social. Al Priorat, el servei d'assistència en carretera 24 hores de la Creu Roja es va anar deixant i la tasca de l'assemblea va evolucionar cap a altres programes i necessitats de les persones de la comarca.

En coordinació amb l’àrea social del Consell Comarcal del Priorat i de diversos ajuntaments, tots aqusts anys s'han anat cobrint necessitats bàsiques, de productes de suport a la salut (cadires de rodes, llits articulats) i altres serveis com la teleassistència.

A partir de 2008 el servei d’emergències i transport sanitari va passar a ser competència de la Generalitat de Catalunya , i l’auxili en carretera i altres emergències sanitàries s’assoleixen des de llavors des del CatSalut.

Un miler de persones ateses durant la pandèmiaL'emergència de la Covid-19, ha suposat un "increment exponencial" de l'activitat de l’assemblea, es fa constar des d'aquesta. En els darrers dos anys, l’entitat ha donat suport a prop de 1.100 persones al Priorat (un 37% més que en el mateix període anterior), bàsicament en programes de cobertura de les necessitats bàsiques i acompanyament a les situacions de vulnerabilitat.

L'ens destaca l'increment de famílies a qui es fa entrega d'aliments i productes d'higiene personal i de la llar de manera habitual, passant de les 38 del març de 2020 a prop de 60, a finals del 2021 (un augment del 45%).

A més, s ’ha incorporat l'entrega de targetes moneder per a la compra d'aliments, roba i material escolar a l'inici de curs i classes de català per a joves migrants. Des de l'inici de l ’emergència sanitària, l'assemblea comarcal del Priorat ha realitzat prop de 8.000 intervencions al territori (4.642 el 2020 i 3.310 el 2021 ), el que suposa un increment d'un 30% respecte als dos anys anteriors .

Per tal de celebrar el 35è aniversari de l'assemblea, i coincidint amb el Dia Mundial de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, l’entitat va organitzar dies enrere un acte commemoratiu en què van participar representants de l’ajuntament de Falset, del Consell Comarcal del Priorat, del cos de Mossos d ’Esquadra i d’altres entitats de la comarca.

Actualment, l'assemblea comarcal de Creu Roja Priorat dona cobertura a 23 municipis i compta amb un total de 54 voluntaris i 429 socis i sòcies . 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: