1 de 10
OPINIÓ

Hem aconseguit recuperar el «Cap nen sense saber nedar», però cal reparar els danys

per Tania Agudo, Reus, Catalunya | 9 de maig de 2022 a les 09:44 |
Aquest article es va publicar originalment el 9 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de dos anys d’aturada, des del PSC hem aconseguit recuperar el programa Cap nen sense saber nedar, una iniciativa del PSC que fa més de 30 anys que es va posar en marxa i que ara, amb l’excusa de la pandèmia es va eliminar per “transformar-lo en un nou format”.

Entre altres novetats, el que es pretenia era fer aquest programa fora de l’horari escolar i que passés a ser un curset subvencionat per tots aquells que volguessin aprendre a nedar, és a dir, privatitzant un programa que ha de ser a l’abast de tots els infants, ja que és molt important que tots els nens i nenes sàpiguen desenvolupar-se dins a l’aigua de forma segura. La sorpresa ha estat que, recentment, s’ha anunciat que retorna el programa Cap nen sense saber nedar, una gran notícia per a tota la ciutadania, però que demostra, una vegada més, la improvisació d’aquest govern que, quan s’acosten les eleccions, retorna a les polítiques populistes.

Ja ho van fer amb el Mercat del Carrilet, que havia de tancar, al qual van allargar la vida fins al 2024 i ara, segons el senyor Carles Pellicer, no tancarà. Ara ho tornen a fer al recuperar un programa que ells mateixos van decidir aturar perquè, segons deien, calia reformular-lo. La sorpresa és que el Cap nen sense saber nedar torna exactament amb les mateixes dimensions que va marxar, més enllà que s’haurà de realitzar només al Reus Deportiu per les obres que s’estan fent al Reus Ploms, i que s’ha escurçat el curs a dos trimestres, en comptes de durant tot l’any, però sense que consti que es disposa d’una partida pressupostària prou dotada.

Aquest és un nou exemple de la improvisació del govern que ni tan sols ha contemplat que aquells infants que s’han perdut el curs durant els dos anys que no s’ha fet ho recuperin. I és que és important recuperar el programa, però també és molt important reparar els danys que ha provocat aquesta aturada incomprensible. Aquesta és la proposta que fem nosaltres des del PSC, que els infants que durant aquest curs i l’anterior no han pogut participar al Cap nen sense saber nedar puguin realitzar-lo el curs vinent, és a dir, que de manera excepcional, durant el pròxim curs escolar s’ampliï el programa a més grups de primària perquè tots els infants puguin per recuperar així els anys perduts.

Això suposarà només un petit esforç econòmic addicional per compensar el mal fet als reusencs i reusenques més petits, ja que l’increment de la partida pressupostària per aquest programa no ha de suposar cap problema important tenint en compte que el pressupost del 2021 s’ha tancat amb un romanent líquid d’1,8 milions d’euros. Celebrem que la nostra insistència i la de tots els docents, pares i mares hagi servit per recuperar el programa que s’ha volgut eliminar aprofitant la parada forçosa per l’alt impacte de contagis que va haver-hi en l’inici de la pandèmia del coronavirus l’any 2020.

Una de les excuses que es posaven sobre la taula per no reprendre aquests cursets o per fer-los subvencionats i fora de l’horari lectiu era que la majoria dels infants de segon de primària ja sabien nedar, però això té una fàcil solució, i és que el programa s’avanci als alumnes de primer de primària, si és necessari. Ara bé, dos anys després s’ha comprovat que tot eren excuses per no reprendre el programa, perquè tot i les diferents opcions que havíem plantejat sempre des del PSC per transformar el Cap nen sense saber nedar, finalment aquest tornarà a celebrar-se sense cap canvi.

Sigui com sigui, el més important és que tots els infants de la nostra ciutat tornaran a aprendre a nedar amb un programa que és de gran importància per a la seva autonomia, encara que cal seguir lluitant per aconseguir que, com a mínim, es recuperin els cursos que s’han perdut, per minimitzar l’impacte negatiu que ha tingut la supressió del programa durant aquests dos anys que han transcorregut fins al moment. Els infants de Reus s’ho valen.

Tania Agudo és regidora del PSC a l’Ajuntament de Reus.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: