1 de 10
DIGUES LA TEVA

Se celebra a la Selva del Camp el 10è Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya

Foto de grup del congrés | Albert Fort
per Jordi Gili Llurba, La Selva del Camp | 8 de maig de 2022 a les 20:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest cap de setmana s'ha celebrat a la Selva del Camp el 10è Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya amb la participació de membres de confraries de diversos llocs del país com ara Reus, Tarragona, Riudoms, Valls, Tortosa, Lleida, Barcelona, Mataró o Balaguer i, evidentment, la mateixa Selva del Camp.

El congrés ha consistit en diverses ponències i comunicacions, alhora que actes com una visita guiada a la Selva del Camp o a l'ermita de Paretdelgada, un concert de música de Setmana Santa en què els assistents també pogueren contemplar l'església de Sant Andreu de la Selva, considerada una obra mestra del Renaixement de la coneguda com a Escola del Camp, i una representació del ball de la mort de la Selva del Camp.

 

Ball de la mort La Selva Foto: Jordi GiliEn una de les ponències més destacades, el teòleg i biblista mossèn Armand Puig, fill de la Selva del Camp, parlà de la importància de la relació entre el drama de la mort de Jesús i les confraries de Setmana Santa. Mossèn Armand destacà que les confraries posen el misteri de la mort i resurrecció de Jesús en la vida quotidiana i la importància que té això en una societat secularitzada en què el fill ja no va a missa o a la processó només perquè el pare hi anava. Aquests actes organitzats per les confraries per Setmana Santa, posen aquest drama als ulls de la gent, però els ulls només són transmissors i això pot arribar al cor, que és qui ho interpreta; actes que no són només tradició i folklore, sinó que ens connecten amb les arrels i ens projecten cap al futur. Així, doncs, podem considerar les confraries com a sembradors de presència.

En altres ponències, l'escultor i restaurador reusenc Aleix Vall parlà sobre pautes i bones praxis en el manteniment i ús de la imatgeria religiosa, tot posant exemples de les pràctiques que moltes confraries fan equivocadament, com la neteja d'imatges amb productes que no s'haurien de fer servir, manipulacions incorrectes o passos que es guarden de forma inadequada. Altres comunicacions tractaren de la Passió de la Selva del Camp, a càrrec del seu autor, el poeta i físic David Jou, o la història del Misteri de la Selva, el drama sacre assumpcionista més antic d'Europa en llengua romànica, que podem admirar a l'església de la Selva cada 14 i 15 d'agost.

 

Concert a l'església de la Selva Foto: Jordi Gili


El congrés acabà amb una missa presidida per l'arquebisbe Joan Planellas, qui passà el relleu a Balaguer, que serà la pròxima ciutat que acollirà el congrés d'aquí a dos anys.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: