1 de 10
EXPOSICIONS

L’univers fotogràfic de Borràs, Prunera i Cuadrada

El Museu Salvador Vilaseca acull una mostra dedicada a l'obra del grup El trípode

La mostra es pot visitar al Museu Salvador Vilasec de Reus | MBO
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 14 de maig de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'obra de Borràs, Prunera i Cuadrada, el Trípode, és protagonista al Museu Salvador Vilaseca de la nostra ciutat. Aquests tres reusencs inseparables van convertir la seva afició per la fotografia "en una manera de viure", segons s'explica a la mostra. La rellevància del seu material resideix en el fet que les seves imatges són testimonis del passat, que subratllen i ens ajuden a entendre els vincles amb altres èpoques.

"Tècnica i innovació"Les fotografies de tots tres, s'apunta igualment a l'exposicó, són un exemple de "tècnica i innovació, amb l’objectiu d’assolir la fotografia perfecta". Tot plegat, establint una mirada documental i etnogràfica de la primera meitat del segle XX al Camp.
 

D'aquesta manera, el recorregut que se'ns proposa dibuixa el viatge del pictorialisme a l'evolució personal, en un primer tram que evidencia el paral·lelisme entre l'obra dels pintors reusencs Tomàs Bergadà i Pi, Joan Fargas Trillas, Ramon Ferran Pagès, Juli Garola Monné, Hortensi Güell i Güell i la fotografia de Borràs, Cuadrada i Prunera, el Trípode.

Un diàleg entre la pintura i la fotografiaUn dels valors de la mostra, en efecte, és que regala al visitant una nova mirada a través de les correspondències entre pintors i fotògrafs, i que és capaç de construir un fructífer diàleg entre l’impressionisme i la fotografia. Aquesta conversa es produeix també per oposició o contraposició, tot assenyalant "el contacte i la influència" de la pintura en la captació d'imatges, des dels enquadraments i la composició fins als plans, el punt de vista o la temàtica.
 

La mostra recull part de l'obra fotogràfica d'Eduard Borràs, Josep Prunera i Manuel Cuadrada Foto: MBO


Eduard Borràs, Manuel Cuadrada i Josep Prunera van estar clarament influenciats, doncs, pel pictorialisme. Als plafons divulgatius de l'exposició s'apunta que el laboratori va ser un banc de proves per a tots tres, on van assajar i experimentar a la recerca de noves tècniques i efectes, tals com l’efecte flou (un sistema per desenfocar), per aconseguir precisament alguns dels efectes plàstics de la pintura. 

Quant a la temàtica, si bé diversa i cuidada, a l'exposició es posa l'accent en els paisatges i en el predomini dels retrats. A la segona part de l’exposició, precisament, s'hi mostra una selecció dels treballs d'un col·lectiu "molt compromès i il·lustrat, que va sorgir al començament del segle XX, i que va practicar una fotografia molt avançada per a la seva època". L'exposició es podrà visitar fins a l'octubre

Un cop sigueu a l'exposició, si sou usuaris usuaris de l'aplicació mòbil izy.travel, podreu accedir a un seguit de fitxes i documents relatius a l'exposició. Al buscador poseu-hi El Trípode i els podreu consultar. 

També us pot interessar:


Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: