1 de 10
Societat

Una vintena de persones netegen l'entorn del passeig del Roquer, de Torredembarra, per la campanya Let's Clean Europe

Els ecologistes reclamen canvis en la llei de gestió de residus per resoldre la problemàtica de deixalles a la natura

Els participants en la neteja del passeig del Roquer de Torredembarra han retirat més de 34 quilos de brossa de l'entorn natural proper al port esportiu i el far | ACN
per Reusdigital.cat, Torredembarra | 7 de maig de 2022 a les 16:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una vintena de persones han netejat aquest dissabte l'entorn natural del passeig del Roquer de Torredembarra. En el marc de la campanya Let's Clean Europe, els participants han recollit deixalles que s'havien concentrat a la zona pròxima al port esportiu. Ho han fet carregats amb bosses per classificar els residus i equipats amb guants per recollir la brossa. Després de dues hores d'activitat s'han recollit més de 34 quilos de deixalles, principalment de la fracció de rebuig. El tècnic de GEPEC Ramon Ferré ha celebrat que iniciatives com aquestes serveixin per conscienciar la població, però ha reiterat que calen canvis en la llei de la gestió de residus per evitar abocaments de brossa al medi ambient i solucionar així aquesta problemàtica.

Abans de començar, els participants han rebut les instruccions bàsiques per retirar les deixalles escampades per l'entorn natural del passeig del Roquer. Així, durant tota l'estona que ha durat l'activitat, cada persona s'encarregava de dur una bossa on se separava cada fracció. Les que s'han omplert amb més rapidesa han estat les que s'han destinat al plàstic i al rebuig, especialment de bosses d'excrements de gossos que no s'havien llençat correctament.

Tot i que la majoria de residus que s'han recollit han estat de petit embalum, els voluntaris s'han emportat sorpreses. És el cas de la Izaskun, una participant que ha trobat una pastilla de fre d'un cotxe entre uns matolls pròxims al camí del passeig del Roquer. De fet, les zones boscoses han estat les més concorregudes pels activistes, que han localitzat residus de tota mena en aquests espais.

Més de 34 quilos de brossa llençada a la natura

Un cop acabada l'activitat, ha estat el moment de pesar la brossa recollida per quantificar els quilos recollits de cada fracció i posteriorment enviar les dades a l'Agència de Residus de Catalunya. Després, s'han reciclat correctament totes les deixalles. Dels 34,2 quilos recollits en aquesta jornada, gairebé la meitat han estat de rebuig -14 quilos-, seguit del vidre -10,1 quilos-, el plàstic -8,1 quilos- i el paper i cartró -2 quilos.

A l'activitat s'han sumat diversos alumnes de tercer d'ESO de l'institut Torredembarra en el marc d'un projecte comunitari en què s'aposta per la implicació social dels estudiants. És el cas de la Maria Rius, qui ha escollit aquesta iniciativa per posar el seu gra de sorra envers la cura del medi ambient i s'ha sorprès de les deixalles acumulades en aquest espai.

Rècord d'accions inscrites a la campanya Let's Clean Europe

La iniciativa de neteja de l'entorn natural a Torredembarra s'emmarca en la campanya Let's Clean Europe, una proposta que pretén crear consciència entre la població. El tècnic de Gepec Ramon Ferré ha assenyalat a l'ACN que es tracta d'una part important a l'hora d'evitar abocaments de residus al medi natural, però ha reconegut que no és la solució a aquesta problemàtica. Per contra, ha insistit en la importància de modificar la llei de gestió de residus per canviar la tendència i assemblar-se al model alemany, que premia aquelles persones que reciclen correctament.

A tot Catalunya, fins aquest diumenge s'han organitzat més de 630 activitats vinculades al moviment Let's Clean Europe. Es tracta del nombre més elevat d'accions que s'han inscrit mai en aquesta campanya que s'estenen arreu del país, en espais naturals com boscos, platges o marges de rius on es registren abocaments il·legals de residus.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: