POLÍTICA

Jornada d'estudi «L'extrema dreta a la Catalunya Contemporània» al Centre de Lectura de Reus

El 14 de maig

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 5 de maig de 2022 a les 11:45 |
El Centre de Lectura de Reus organitza la jornada d'estudi L'extrema dreta a la Catalunya Contemporània, que tindrà lloc dissabte 14 de maig, a partir de les 11 del matí. La jornada, que està oberta a tothom i està coordinada per l'historiador Joan Navais, vol analitzar com els moviments i els partits d'extrema dreta (amb el feixisme com a màxima expressió) han esdevingut una de les realitats polítiques i socials més incòmodes i al mateix temps, polèmiques de la Catalunya contemporània.

Tot i el gran rebuig que provoquen, és un fenomen (complex i polièdric) ben present a la societat actual, que cal estudiar amb rigor i de forma pedagògica per tal d'entendre'l i, així, defugir lectures simplistes o errònies.

La jornada preveu la participació d'alguns dels principals especialistes del país en l'estudi i l'anàlisi de l'extrema dreta.

El programaA les 11, Els precedents del feixisme hispànic a Catalunya: de la Liga Patriótica Española a La Traza, a càrrec de l'historiador Joan Navais Icart. A les 12, Els ultres de la Peña Ibérica: futbol, espanyolisme i violència (1925-1931), a càrrec de l'historiador José Fernando Mota Muñoz (Centre d'Estudis sobre Dictadures i Democràcies de la Universitat Autònoma de Barcelona). 

A la 1 del migdia, Feixistització i extrema dreta a la Catalunya dels anys trenta, a càrrec de l'historiador Daniel Roig Sanz (Universitat de Barcelona). Ja a la tarda, a les 5, serà el torn de La importància del "partit militar a Catalunya" (1898-1982), a càrrec de l'historiador Xavier Casals Meseguer (Universitat Ramon Llull).

A les 6 és prevista l'activitat Joventut i extremisme polític. Els caps rapats neonazis com a element renovador i d'homologació del neofeixisme espanyol (1985-2010), a càrrec de l'historiador Carles Viñas Gràcia (Universitat de Barcelona).

La cloenda serà Catalunya com a camp de batalla. L'extrema dreta i el procés independentista català, a càrrec del fotoperiodista i investigador Jordi Borràs Abelló (Grup de Periodistes Ramon Barnils).
 

Cartell de l'activitat Foto: Cedida


 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: