LABORAL

Només el 40% de les llevadores formades a Tarragona s'hi queden per treballar

El Col·legi d'Infermeria lamenta la manca de places oferides pel Ministeri

per Redacció, Tarragona | 4 de maig de 2022 a les 11:06 |
Una llevadora atenent una embarassada | ICS
Del total d’infermeres que s’han format el darrers 3 anys com a llevadores a la demarcació de Tarragona (20) només 8 (un 40%) s’han quedat aquí. A tot Catalunya, de les 67, només 22 estan actualment desenvolupant la seva tasca assistencial al país.

Això, segons Gemma Martínez, vocal llevadora de la Junta del Col·legi d'Infermeria de Tarragona (CODITA), esdevé perquè “el Ministeri de Sanitat del Govern central no està oferint les places que cal. De fet, el nombre de places que està oferint està disminuint: el 2011 van ser 458 i el 2022 han estat 420.” Tot això suposa que no hi hagi suficients llevadores, de fet la ràtio de llevadores per 1.000 habitants prevista per 2022 als països de la OCDE és de 0,32 llevadores, mentre que a l'estat espanyol la prevista serà quasi la meitat: 0,18, però la real podria ser menys.

“Val a dir que poques infermeres catalanes decideixen fer l’especialitat, alguns dels motius podrien ser la manca al mercat laboral d’infermeres, els sou mileurista durant l'especialitat o la manca de complement d’especialitat que caldria sumar al sou d’infermera, cal estudiar-ho i que les administracions sanitàries posin solució”, diu Gemma Martínez.

Aquesta manca actual de llevadores que pateix Catalunya suposa que aquestes no puguin desenvolupar totes les seves tasques, com per exemple que treballin a les plantes d’hospitalització com a infermeres especialistes en obstetrícia i ginecologia ja que actualment estan ateses per infermeres generalistes, o que es puguin acompanyar els parts one to one com per exemple es fan al Regne Unit, i que suposa: una dona de part per cada llevadora.

“Aquesta és una reivindicació que el col·lectiu de llevadores portem demanant des de fa molt de temps, perquè hi ha estudis que demostren que, en salut reproductiva, les dones estan més satisfetes, l’atenció és més eficient i s’obtenen millors resultats en salut, quan son tractades per una llevadora”, explica Gemma Martínez llevadora i vocal de la Junta de CODITA.

Les llevadores atenen no només entorn a la maternitat i paternitat, sinó que també fan atenció als adolescents a la consulta jove, realitzen revisions ginecològiques, atenen la patologia de baixa intensitat ginecològica, ofereixen assessorament anticonceptiu, atenció a les ITS (infeccions de transmissió sexual), fan reeducació del sol pelvià, intervencions educatives sobre salut sexual i reproductiva i formen  a noves llevadores, entre d’altres.

Tal com ho fan la resta de professionals infermeres, poden prescriure, malgrat que, com explica la vocal de la Junta de CODITA i llevadora, Gemma Martínez, “encara estem a la espera de quins medicaments podrem prescriure, ja que el Ministeri encara no ha definit els medicaments que les llevadores podem receptar. Ens sembla inoperant que això encara no s’hagi resolt, sabent com ajudarà a garantir la nostra autonomia i a fer que el nostre treball sigui més eficient a nivell assistencial”.

Falten professionals


A més, en els propers 4 anys es jubilaran el 17,34% de les llevadores col·legiades a Tarragona (17 llevadores), “tenim la certesa que aquestes places no es cobriran en la seva totalitat, si fem una anàlisi més profunda de la situació, ens mancaran 6,44 llevadores. Però aquest, que és un problema de futur, també ho és actualment perquè ara ja no es troben professionals per cobrir vacances o baixes laborals, situació que provoca que haguem de treballar a dos feines alhora, fer hores extres o limitar les vacances; ni permet desenvolupar la totalitat de les competències assistencials  de les llevadores”, diu Gemma Martínez.

“Malgrat aquestes carències i dificultats les llevadores continuem oferint i garantint una bona atenció a les dones i les seves famílies, amb la professionalitat que ens caracteritza. I així ho mostren les enquestes fetes a les dones que atenem, on ens diuen que hem satisfet les seves expectatives”. Per tot això “les llevadores volem continuar gaudint de la nostra feina tot treballant i defenent els interessos de salut sexual i reproductiva dels nostres usuaris/es”, conclou Gemma Martínez, vocal de llevadores de CODITA.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: