URV

La URV estudia un prototip per detectar l'osteoporosi de forma precoç

Aquest sistema podria detectar la malaltia en fase inicial reduint el temps d'espera, el cost i el dolor del pacient

per E.R., Reus, Catalunya | 28 d'abril de 2022 a les 12:23 |
La investigadora de la URV Mayreli Ortiz, validant el prototip. | Cedida
La URV fa l’últim pas en l’estudi d’un prototip per a detectar l’osteoporosi en fase inicial. El grup de recerca Interfibio acull als laboratoris la primera validació de mostres amb el prototip de diagnòstic ràpid per identificar persones amb alt risc d’osteoporosi i fractura osteoporòtica, desenvolupat dins el projecte europeu PoCosteo.

El sistema PoCosteo utilitza la detecció electroquímica i està dissenyat de manera que la quantitat de reactius i mostres de sang necessàries per dur a terme la prova són limitats. Això permet reduir el cost del test i el dolor del pacient, facilitar que la prova es pugui fer al mateix centre d’atenció en temps real i garantir l’accés a les zones amb menys recursos.


L'envelliment de la població augmenta els casos d'osteoporosi


La Universitat Rovira i Virgili ha treballat, conjuntament amb sis socis més, en aquesta eina d’atenció puntual per a la prevenció, detecció i tractament de les malalties òssies. L’osteoporosi i les seves conseqüències són cada vegada més freqüents a causa de l’envelliment de la societat provocant un elevat cost sanitari i càrregues per als pacients.

Es tracta d’una malaltia que es manifesta de forma dràstica, sovint a través de la fractura d’algun os. Poder detectar el risc d’osteoporosi de forma anticipada i aplicar un tractament adequat podria evitar que es produïssin fractures, que causen conseqüències importants en la vida dels pacients. Fins a un 20% de les persones que pateixen una fractura de maluc moren el primer any i menys de la meitat dels que en sobreviuen recuperen l’estat i la funció anterior.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: