1 de 10
BROSSA

Reus arriba al 36% de recollida selectiva de residus

Segons l'estimació de dades de l'any passat; el consistori impulsa una campanya informativa amb una carpa itinerant i la distribució d'elements per separar la brossa

Rubio, Pellicer i Monseny mostren les bosses per millorar la recollida selectiva a Reus | MBO
per ReusDigital, Reus, Catalunya | 27 d'abril de 2022 a les 13:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"T'ho hem dit de 1.000 maneres, i ara t'ho diem cantant". Aquest és un dels lemes de la campanya Reus, recicla bé!, presentada aquest matí de dimecres en roda de premsa, i concebuda per "informar i conscienciar" el veïnat de la "importància" de la recollida selectiva per contribuir a la "sostenibilitat" del medi ambient. L'alcalde, Carles Pellicer; el regidor del ram, Daniel Rubio; i el de Via Pública, Hipòlit Monseny, han anunciat que la iniciativa compta amb un espot i una carpa que es passejarà pels barris. Tot plegat, per assolir els objectius pels quals es marca que els índexs corresponents s'han de situar en el 50% en uns anys, quan a finals de 2021 va ser del 36% (segons l'estimació del consistori). La campanya en qüestió té un cost de 60.000 euros.

Carpa informativa itinerantLa campanya la impulsa l'Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Medi Ambient, i gaudeix de la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes i Ecovidrio. Quant a la carpa informativa itinerant que recorrerà els barris, un equip d’educadors ambientals hi serà present per assessorar els veïns en matèria de recollida selectiva. El període de les gires de la carpa serà del 9 de maig al 15 de juliol i del 12 de setembre al 10 d’octubre (l'horari d’atenció al públic serà de les 9 del matí a la 1 del migdia i de les 5 de la tarda a les 8 del vespre). Les persones que s'hi adrecin rebran tres bosses de reciclatge i embuts per facilitar la recollida d’oli (un kit per unitat familiar).

Rubio ha avançat també que qui ho desitgi podrà gaudir d'un servei amb cita prèvia (a partir del 9 de maig) per tal que un d'aquests educadors el visiti a casa i l'informi sobre el reciclatge. Qui la demani rebrà un contenidor de matèria orgànica de 10 litres, tres bosses de recollida selectiva i un magnètic explicatiu. 

"Posa la teva brossa allà on toca"Pel que fa a les accions de difusió de Reus, recicla bé!, Pellicer, Rubio i Monseny han presentat un espot en què els actors del Bravium Jordi Carré i Nerea Lorente interpreten una peculiar versió del cèlebre Help, ayúdame de Tony Ronald, tot adaptant-ne la lletra "amb un dosi de bon humor", segons l'ha descrita Monseny. "Posa la teva brossa allà on toca", canten tots dos. 
 

Pellicer i Rubio han volgut destacar, de passada, que la campanya informativa arriba justament quan s'ha completat la renovació dels contenidors (ara n'hi ha 2.100 arreu del terme). El regidor de Medi Ambient, al seu torn, ha celebrat que des de la instal·lacions d'aquests elements, la recollida selectiva "està augmentant".

D'exemple, s'ha referit als envasos. Segons les dades de març 2022, l'ncrement respecte el passat mes de febrer ha estat del 29,25%, i en relació al mateix mes de 2021, del 10,48%. Quant al paper i al cartró, Rubio ha assenyalat que pel març d'enguany s'ha registrat un increment del 23,90% respecte el passat mes de febrer (i d'un 37, 01% en comparació amb el febrer de 2021). 

Amb tot, ha assenyalat que "no volem ser triomfalistes perquè queda molta feina per fer, però també hem anat millorant respecte els últims anys". 

"Tendència ascendent"D'aquesta manera, i segons les dades que ha ofert, a Reus s'hi pot llegir una "tendència ascendent" en els darrers tres anys. Quant al 2021 i si bé és encara una estimació, es preveu que el percentatge de recollida selectiva assoleixi el 36% (l’Agència de Residus de Catalunya publicarà la dada oficialment a finals de maig).

L'any 2015, la capital del Baix Camp va arribar al 23,06%; l'any 2016, al 27,04%; el 2017, al 29,17%; el 2018, al 29,86%; el 2019, al 32,40%; i l'any 2020, al 34,92 %. El Pacte Verd Europeu planteja com a fita per a l'any 2030 l'assoliment d'un 65% del reciclatge dels residus municipal i un reciclat del 75% dels residus d'envasos. El grau d’assoliment pel conjunt de Catalunya de l’objectiu de la UE pel 2030 és reciclar com a mínim el 50% dels residus municipals i una reducció de l'eliminació en dipòsit controlat a un màxim del 10%.

Envasos: dades de març 2022: Increment respecte passat mes de febrer = 29.25% Increment respecte mateix mes any 2021 = 10.48% Paper i cartró: dades de març 2022: Increment respecte passat mes de febrer = 23.90% Increment respecte mateix mes any 2021 = 37.01% 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: