1 de 10
SOSTENIBILITAT

Aprendre a viure sense plàstic o com seguir el moviment «zero waste»

Eliminar el màxim de residus que generem durant el dia a dia és el que defensen alguns comerços de la ciutat

El moviment zero waste arriba cada cop a més negocis | Estel Romeu
per Estel Romeu, Reus, Catalunya | 2 de maig de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Com bé diu la dita catalana, no és més net qui més neteja sinó qui menys embruta. Seguint aquesta lògica, no és més ecològic qui més recicla, sinó qui menys residus genera. Això és el que defensa el moviment zero waste, que persegueix allò que el seu nom indica: una societat amb zero residus, especialment, si són de plàstic.

Però no només això, sinó que té un rerefons molt més ampli: aconseguir una societat que consumeixi i visqui de forma conscient, evitant matèries tòxiques, respectant l'entorn i reduint l'empremta ecològica. Tot això, també es defensa des d'alguns comerços reusencs, que seguint el camí del moviment zero residus, ofereixen productes a granel i sense plàstics, allunyats del model de consum tradicional. Hem conegut de primera mà els testimonis de tres negocis defensors del zero waste com són Em fa el pes, Menuda Market i La Caseta de l'Arbre.

«El 100% de productes és molt difícil de canviar, però sempre se'n pot canviar algun»


Iniciatives amb menys de cinc anys de vida i l'objectiu de reduir al màxim els residus és el que comparteixen aquests tres negocis. El més recent, Menuda Market, va obrir les portes aquest desembre al carrer Ample com a supermercat a granel.

Igor Gómez i Laura Llorenç van voler oferir als consumidors reusencs un establiment amb el màxim de productes per comprar a granel. Des de la pasta i els llegums, fins a l'aigua, els ous i el detergent de la rentadora és el que es pot trobar a Menuda Market.
 


Tots els productes s'ofereixen a granel, amb la possibilitat de portar els recipients de casa, adquirir pots retornables de vidre o utilitzar paperines de cartó per evitar al màxim el consum de plàstics d'un sol ús. Els impulsors del supermercat sostenible asseguren que han reduït al voltant de 1.900 ampolles d'aigua, 300 tetrabrics de llet i més de 2.700 envasos d'aliments en aquests cinc mesos de funcionament.

"L'aigua és el nostre producte estrella: tenim garrafes de vidre retornables de 8 litres, és un circuit completament circular que ens permet evitar consumir sis ampolles de plàstic i fer que no es llencin a la brossa", asseguren. El que volen transmetre als consumidors és que "per reduir els envasos la clau és mirar la nostra brossa i veure quins són els plàstics que més consumim: el 100% de productes és molt difícil de canviar, però sempre es pot canviar el consum d'un producte concret".


Estalviar 10.500 ampolles en un any, la fita d'Em fa el pes


El mateix defensen Juan Fernández i Lorena Ruzo d'Em fa el pes, un establiment destinat únicament a la venda a granel de productes d'higiene personal i de la llar. Obrint la primera botiga el desembre del 2019, van aconseguir consolidar el negoci i obrir-ne una segona dos anys després. A més, aquest mes de març van rebre el guardó de la Cambra de Comerç de Reus en la categoria de microempresa.
 "En el món en què vivim és molt difícil reduir els plàstics i aquí ho intentem posar fàcil a tothom, també disposem d'envasos perquè si algú en ve sense, pugui endur-se'l", expliquen. La meta és reduir, concretament, els envasos dels detergents i productes de neteja, que són dels més grans i fàcils de substituir. "Hi ha gent que des del primer dia ve amb el mateix envàs i, si ha vingut deu o quinze vegades, són deu o quinze envasos que no s'han llençat". De fet, només durant el 2021, han aconseguit reutilitzar i evitar llençar al voltant de 10.500 ampolles.
 

«Quan parlem de sostenibilitat no és només la matèria primera»


Amb una trajectòria més llarga i un sector més diferent, trobem també l'exemple de La Caseta de l'Arbre, dedicada als productes per a la criança i joguines. Amb quatre anys i mig de vida i el lema "ecologia en família", La Caseta de l'Arbre és un comerç referent en joguines i productes infantils sostenibles al Camp de Tarragona. Una de les seves impulsores, Anna Sentís, assegura que "és un sector amb molts productes d'un sol ús i d'aquí va sorgir la idea d'oferir alternatives a aquests productes i encarar-nos a una criança més conscient".

I és que les joguines són un tipus de producte que habitualment compten amb moltes peces de plàstic, si no ho són completament, i compten amb una vida de poca durada. Per això, explica que "quan parlem de sostenibilitat no és només la matèria primera com la fusta o recursos com el bambú o el bioplàstic, sinó també la durada d'aquestes joguines". A La Caseta de l'Arbre donen a conèixer joguines no estructurades que ofereixin més llibertat i imaginació als infants perquè evolucionin i tinguin una vida més llarga.
 


"Tenim la sort que el moviment està en auge i la gent està agafant consciència", afirma. I és que l'augment de seguidors del moviment zero residus es veu en l'augment, també, de negocis que ofereixen aquestes solucions. Reduir el consum de plàstics i preservar el medi ambient cada cop és més accessible per als reusencs amb solucions i botigues de proximitat.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: