Aquest article es va publicar originalment el 20 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Reus va tancar el
pressupost de 2021 amb un
superàvit lliure d'1,8 milions d'euros, que destinarà a "despeses generals", i un
romanent de tresoreria afectat per compromisos d'aquest mateix exercici de
3,9 milions, que "de manera majoritària es destinaran a accions previstes al Pla d'inversions 2021 que continuen el 2022", segons ha detallat la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, en roda de premsa.
Una "rigorosa tasca de planificació"
La liquidació del pressupost presenta una
romanent de tresoreria total de 5,8 milions d'euros. Caballero ha presentat aquest matí de dimecres els resultats, i ha afirmat que aquesta “posen de manifest la solidesa financera de l'Ajuntament de Reus, fruit d'una rigorosa tasca de planificació econòmica de l'activitat municipal”.
La regidora ha exposat algunes dades més per explicar la gestió del pressupost. En aquest sentit, s'ha referit a
"l'eficàcia en l'execució" dels comptes, ja que el grau d'execució de la despesa corrent va ser del 94,7%, "un 10% per sobre de la mitjana catana". També ha volgut fer valer
"l'eficàcia en la previsió dels ingressos", perquè el consistori va superar les estimacions dels ingressos corrents en un 2,7%, en especial pel que fa a ingressos no estables com l'ICIO i la plusvàlua. En aquest indicador, ha dit, Reus també es troba 10 punts per sobre de la mitjana catalana.
El deute es redueix un 55% en dos anys
La liquidació també incorpora una
provisió comptable d'1,9 milions d'euros "per fer front a eventuals estimacions de recursos o devolucions d'ingressos" en concepte de plusvàlua; d'aquesta manera, ha explicat Caballero, en cas de fer efectives devolucions durant el 2022 aquestes "no afectaran al resultat de l'exercici". La liquidació dels comptes "confirma", ha destacat, que l'Ajuntament de Reus "compleix amb tots els indicadors de solvència".
Quant al període mitjà de pagament a proveïdors, Caballero ha explicat que el desembre de 2021 era de 14 dies, "dins del marge que fixa la normativa". La ràtio legal d'endeutament es va situar en el 69,58%, el que implica que "s'ha reduït un 2,1% respecte l'any passat", ha precisat la regidora. El màxim per haver de sol·licitar autorització a la Generalitat és del 75%.
L'endeutament s'ha reduït en 55 milions d’euros entre 2019 i 2021. D'aquesta manera, s'ha passat dels 170 milions del 2019 als 115 del 2021. La ràtio legal d'estalvi net es va situar en el 7,05%, en termes absoluts 8,4 milions d'euros. El mínim legal és del 0%.