1 de 10
LITERATURA

Històries de la «Mama Grande»

Carme Balcells | Cedida
per Jordi Cervera Nogués, Reus | 15 d'abril de 2022 a les 08:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Carmen Balcells va ser tota la vida una persona força especial. Va capgirar les relacions entre els autors i els editors i, de fet es pot dir sense por d'equivocar-se allò de "amb tu va començar tot". Ella va revolucionar l'univers literari, es va posar al costats dels autors i va fer una aposta sòlida, arriscada i valenta que, vista amb la perspectiva que dona el temps li va sortir rodona. Qui sap, potser també hauria pogut fallar però no ho sabrem mai. La qüestió és que la història de Balcells és una història d'èxit, d'èxit personal i d'èxit col·lectiu. Ella es va mostrar com una personalitat única i singular i el col·lectiu d'escriptors, els que ella representava i, de rebot la resta, es van veure beneficiats per al seva manera de negociar i d'actuar.
 
Carme Riera, una de les autores que formen part de al seva agència, ha dut a terme la gens fàcil tasca de posar en solfa la vida de l'agent i el resultat és el llibre Carmen Balcells, traficant de paraules, editat per Rosa dels Vents i que arrenca amb tota una declaració de principis per part de l'autora que es podria aplicar sense cap esforç a molts altres escriptors "Carmen Balcells em va canviar la vida".
 
A partir d'aquí, el treball de Riera és desgranar la vida i les fites de la gran agent i, segons ha dit ella mateixa, la seva intenció era no ser complaent, no recrear-se només en els aspectes positius i per això un dels eixos del llibre és el de buscar opinions i visions que poguessin ajudar a bastir una personalitat complexa, complicada i amb moltes arestes, positives i negatives.
 
La Carmen era implacable, voluble i imprevisible, però era una negociadora potent que va aconseguir que els editors renunciessin a part de les seves prebendes en benefici dels seus autors.
 
Si repassem la seva llista d'autors, a més de grans noms de la literatura contemporània, hi trobem ni més ni menys que sis premis Nobel. De fet és quasi llegendària la seva relació amb Gabriel García Márquez a qui va alliberar de qualsevol problema (fins i tot el de tenir folis blancs a punt, perquè és dediqués només a escriure. I com a mostra de la relació i del seu caràcter, una anècdota clàssica. L'autor li va preguntar "M'estimes, Carmen", ella li va respondre "no et puc contestar, ets el 36,2% de la meva facturació".
 
Però més enllà de les anècdotes, Carme Riera aconsegueix el miracle d'entrar en l'univers de la "mama grande" i fer-ho des de molts camins. Mostra la vida i els miracles, les grans fites, però també s'acosta a la personalitat íntima, a les seves grandeses i al seu caràcter, endimoniadament complicat, dur i variable, a la manera de tractar els seus empleats i el resultat és un llibre excessiu i intens, que fa justícia a l'agent més important de l'Estat i una de les més importants del món.  Tal i com va dir Eduardo Mendoza "Tenir a Carmen Balcells és viatjar sempre en primera classe".
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: