1 de 10
economia

L'IPC es dispara i se situa en una xifra rècord de 9,5% a Catalunya

És l'augment més accentuat des del 2002, any en què l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va començar a recollir dades per comunitats

Un home posant benzina | ACN
per Victor Rodrigo, Barcelona, Catalunya | 13 d'abril de 2022 a les 12:28 |
Aquest article es va publicar originalment el 13 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya torna a créixer i se situa, un altre cop, en una nova xifra rècord. La inflació dels preus -com auguraven els principals òrgans econòmics del país i el mateix Institut Nacional d'Estadística- es va incrementar un 9,5% al març, respecte al mes de l'exercici anterior. La taxa puja més de dos punts per sobre la que es va registrar al febrer (+7,4%).

Aquest increment suposa l'augment més accentuat des del 2002, any en què l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va començar a recollir dades per comunitats. És a dir, mai s'havia enregistrat una xifra similar només a Catalunya. L'INE atribueix la pujada de preus a l'encariment de l'energia i dels carburants, amb taxes d'inflació del 28,8% i del 18,9%, respectivament. Al conjunt de l'Estat, l'IPC va registrar una taxa de variació interanual del 9,8%, la més alta des del maig de 1985.

On més s'ha notat la pujada de preus és en l'alimentació, un dels sectors més afectats per l'increment dels preus de l'energia, dels carburants i per les aturades del transport de les últimes setmanes. De cara a la Setmana Santa, els experts vaticinen que les taxes d'inflació rècord continuaran condicionant part del consum de les llars.

"Hem de pensar que una pujada de preus propera al 10% ens fa perdre molta capacitat de compra; a partir d'aquí, l'afectació dependrà de la restricció pressupostària de cadascú", apunta el professor de la UPF Business School of Management, Andrei Boar, en declaracions a l'ACN.

Altres notícies que et poden interessar
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: