successos

Cau un grup criminal especialitzat en organitzar macrofestes il·legals durant la pandèmia

Els responsables van organitzar més de 25 esdeveniments en cases de turisme rural a comarques com el Tarragonès i l'Alt Camp

per NacióDigital, Reus, Catalunya | 13 d'abril de 2022 a les 09:16 |
Desperfectes en una casa rural del Gironès, després d'una festa il·legal | ACN
Els Mossos d’Esquadra han desmantellat un grup criminal especialitzat en organitzar macrofestes il·legals durant la pandèmia de la Covid-19. Els agents han detingut tres persones a qui se’ls atribueixen almenys 25 delictes d’estafa i falsificació documental.
 
Els presumptes autors es dedicaven a organitzar esdeveniments en habitatges de turisme rural, sense el consentiment dels propietaris, i sense abonar l’import del lloguer de l’espai, el material d’hostaleria ni la compra o contractació de serveis bàsics. D’aquesta forma, obtenien de forma íntegra el benefici del conjunt d’assistents a la festa de forma directa, derivada de la venda d’entrades o de les consumicions. La investigació estima en 200.000 euros la quantitat defraudada.

Els presumptes autors contactaven amb els responsables dels habitatges de turisme rural o amb les empreses de serveis, ocultant la seva identitat sota unes dades falses. En alguns casos utilitzaven còpies de documentació d’altres persones o feien servir a una tercera persona com a intermediària, que desconeixia la intenció real dels llogaters.

Un cop iniciaven el contacte, la seva intenció era abonar l’import del lloguer o compra mitjançant una transferència bancària que resultava ser simulada i falsa. Enviaven per e-mail, o missatgeria instantània, un justificant de transferència bancària amb dades falses fent creure al destinatari que per la proximitat al cap de setmana, el pagament no es faria efectiu fins al cap d’uns dies.

Tota aquesta seqüència delictiva es desenvolupava en un espai de temps molt reduït, aproximadament 24 hores, a comptar des de l’inici del contacte amb els responsables d’habitatges o empreses fins que es realitzava la festa.

Tot i que l’aforament dels habitatges que llogaven no excedia els 10 o 15 residents, la quantitat final de persones que assistien a les festes s’estimava entre 300 i 400. Els investigats no donaven la ubicació de la festa fins ben entrada la nit per reduir els riscos d’una eventual actuació policial. El grup criminal estava perfectament organitzat, ja que tenien molt ben atribuïdes les funcions específiques de cadascun d’ells.

Els habitatges de turisme rural on van tenir lloc les festes es troben a les comarques del Maresme, Noguera, Garraf, Pla de l’Estany, Alt Camp, Baix Empordà, Gironès, Bages, Osona, La Selva i el Tarragonès.

Els tres detinguts van passar a disposició judicial el dia 8 d’abril, amb més de 25 fets en conjunt imputats al grup criminal, i l’autoritat judicial va decretar-ne la seva llibertat amb càrrecs. A banda dels fets penals que se’ls atribueixen, també es van tramitar denúncies per infraccions a la llei de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, per la celebració d’aquests tipus d’esdeveniments l’autorització corresponent, i per l’incompliment de la normativa sanitària en prevenció de la covid.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: