DISTINCIONS

Maó fa un homenatge a la vila-secana Elena Maseras, primera dona en llicenciar-se en Medicina a l'estat

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 12 d'abril de 2022 a les 13:34 |
Autoritats de Vila-seca i de Maó, a l'homenatge | Cedida
El passat cap de setmana, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, juntament amb la regidora de Cultura, Manuela Moya, van assistir a l’acte d’homenatge a la vila-secana Elena Maseras Ribera, que va tenir lloc a Maó, localitat on va desenvolupar la seva professió com a mestra i directora d’una escola i el 1905, morí.

L’acte, que va ser organitzat pel Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears i l’Ajuntament de Maó, va començar a les 11 del matí del dissabte 9 d’abril, quan va tenir lloc l’ofrena floral al cementiri municipal a la tomba de Maseras. Seguidament, es va descobrir una placa commemorativa al carrer de Sant Josep 7, a l’antic Col·legi Municipal de Filletes Sant Josep, on Elena Maseras va exercir de mestra i també de directora del centre.

Ja al vespre, la sala de plens de l’Ajuntament de Maó es va omplir per homenatjar a Maseras. Un acte al qual va donar la benvinguda l’alcalde de Maó, Héctor Pons; hi va intervenir Miquel Àngel Limón, en nom del doctor Jacint Corbella, catedràtic, membre numerari de les reials Acadèmies de Medicina de Farmàcia i de Ciències Veterinàries de Catalunya i membre de l’IEC, qui va glossar la personalitat d’Elena Maseras; Lluís Navas, president de la Comarcal dels Metges de Menorca i va finalitzar amb la intervenció de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i el mateix alcalde de Maó.

Cal recordar que Maseras, que va néixer el 25 de maig de 1853 a Vila-seca, fou la primera dona a l’estat espanyol a llicenciar-se en Medicina, fet pel qual actualment la recordem com un figura pionera, avançada, que va obrir la porta dels estudis de medicina a les dones, en un temps on la dona patia la discriminació, sobretot, en l’àmbit acadèmic. Va iniciar els seus estudis el 1872, matriculant-se a la facultat de medicina de la Universitat de Barcelona, després de sol·licitar un permís especial.

Tot i treure una qualificació d’excel·lent a la seva llicenciatura i finalitzar-la el 1878, mai va poder exercir en Medicina i va dedicar la seva tasca professional a l’ensenyament. La seva professió pedagògica la va acabar portant a la ciutat menorquina de Maó. A Vila-seca, i en record a la seva figura, existeix el Centre d’Estudis Vila-secans Elena Maseras i, a més, l’antic edifici on s’ubicava el Centre d’Atenció Primària estava identificat com a CAP Dra. Elena Maseras.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: