1 de 10
MEDI AMBIENT

La Taula de Consens estudia models de protecció per al Delta als Països Baixos

Els experts neerlandesos es mostren "estranyats" pels plans estatals i la "tímida actuació" feta fins ara

Desembocadura de l'Ebre i Riumar des de l'aire | Sofia Cabanes
per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre, Catalunya | 11 d'abril de 2022 a les 13:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Taula de Consens ha viatjat amb representants de Ministeri per a la Transició Ecològica i el Govern als Països Baixos per demostrar i "constatar" que el model de protecció del litoral neerlandès és una "alternativa seriosa" i amb "un encaix molt gran" per posar-lo en pràctica al Delta de l'Ebre. L'entitat pressiona perquè esta forma de gestió "s'incorpore al Pla de protecció estatal del Delta i demana "un mecanisme de treball conjunt" amb les administracions, com també recomanen els experts holandesos. De fet, els amfitrions de la delegació es van mostrar "estranyats" i "sorpresos" per la proposta de l'Estat d'acomodar i enretirar el domini públic litoral al Delta, així com de "les tímides intervencions" que hi han fet.

Dijous i divendres passat, una delegació amb representants del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), el Departament d'Acció Climàtica, el Govern i la Taula de Consens pel Delta van participar en una sèrie de jornades tècniques per conèixer in situ l'experiència de diferents institucions neerlandeses davant dels riscos d'inundació i regressió que són indissociables dels Països Baixos.

La delegació va reunir-se amb EcoShape, consorci público-privat d'experts en el maneig i gestió de dragatges marins (Van Oord) i de dunes litorals (HKV). Amb ells, prop de Petten, a les Hondsbossche Duinen, es va mostrar una actuació –la mobilització de 30 milions de metres cúbics d'arena- en 12 quilòmetres de litoral on durant dues dècades s'ha protegit la costa amb la regeneració amb sorres i l'enfortiment del sistema dunar. L'antic dic ha quedat obsolet i soterrat per l'avançament mar en dins d'un sistema natural de 200 metres d'amplada i dunes que poden arribar a superar els 10 mestres d'alçada.
 

Imatge aèria d'una zona costanera dels Països Baixos on s'ha reforçat el litoral amb aportació de sorra Autor: Cedida a ACN/Taula de Consens del Delta de l'Ebre 


També es va visitar l'institut Deltares i Rijkswaterstaat -l'agència executiva del Ministeri d'Infraestructures i Gestió de l'Aigua- per conèixer l'evolució de les estratègies neerlandeses des de les greus inundacions dels anys 50 i finals dels 80, i com han arribat a la gestió de sorres com a política de preservació del litoral i protecció davant l'augment del nivell del mar per efecte del canvi climàtic.

A més dels experiments hidrodinàmics del canal Deltagoot, la visita va acabar al Zandmotor que es va construir l'any 2011 davant la costa de Kijkduin, a la Haia. Este "motor de sorra" i que diposita en una àrea "relativament petita i en forma de península", més de 20 milions de metres cúbics d'arena perquè els corrents marins transversals i longitudinals, i els vents dominants de la zona, la reparteixin per una extensa franja de la línia costanera, reforçant el litoral i creant espais naturals ben consolidats.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: