1 de 10
SETMANA SANTA 2022

Un Diumenge de Rams passat per aigua

Centenars de palmes i palmons han convergit aquest matí pels carrers de Reus tot i l’amenaça de la pluja

Celebració del Diumenge de Rams a Reus | Joel Medina
per Joel Medina, Reus | 10 d'abril de 2022 a les 18:27 |
Aquest article es va publicar originalment el 10 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Arriba el Diumenge de Rams i arriba la porta d’entrada a la Setmana Santa. Per fi, i després de dos anys, sense cap restricció. Tot i el mal temps, infants, joves i adults han pogut beneir les palmes, els palmons i les branques de llorer i olivera. Una escena de l’Evangeli que rememora l’entrada de Jesús a la ciutat de Jerusalem.

Els reusencs i les reusenques han tornat a celebrar les benediccions dels rams gairebé com abans de la pandèmia. Només la pluja ha provocat que es modifiquessin algunes de les previsions. Sobre un quart de 12, l’aigua ha fet acte de presència al temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus, una de les primeres parròquies que ha beneït les palmes i els palmons. Això ha provocat que el punt àlgid de la cerimònia, que és quan mossèn Francesc Jiménez beneeix els rams, s’hagi hagut de dur a terme a l’interior de l’església, i no a la plaça de la Puríssima Sang, com és habitual. Després de la benedicció, els infants han lluït les seves palmes des de l’entrada del temple i tot seguit s’ha celebrat la missa de rams.

Segons la tradició, són els padrins i les padrines qui donen els rams als seus fillols i filloles. No obstant això, cada cop són més els pares i les mares qui s’encarreguen de l’elecció. És el cas de la Lucía: “La meva palma l’ha escollida el papa”, ha explicat. La Daira té només un any i ha viscut el seu primer Diumenge de Rams: “De moment, està molt tranquil·la”, ha comentat la seva mare.

A les 12 en punt, la plaça de la Ràdio també estava preparada per a la tradicional benedicció dels rams. Però l’amenaça de la pluja ha fet que la celebració s’hagi hagut de traslladar a l’interior de la parròquia de Sant Francesc d’Assís, on mossèn Josep Maria Gavaldà, rector de l’església, ha escampat l’aigua beneïda davant de tots els fidels mentre aquests aixecaven els rams. Palmes i palmons per als més joves, i branques de llorer i olivera per als adults.

La Maria té dinou mesos i també és la seva primera vegada. També ha estat el seu pare qui ha escollit la palma, que ha lluït durant tot el matí. Aprofitant que la pluja començava a escampar, són moltes les famílies que han volgut immortalitzar el moment de la benedicció. Càmeres, mòbils, somriures i models amb ganes de fotografies.

A un quart d’1, la plaça de Sant Pere ja estava plena a vessar. Enguany les palmes no s’han beneït a la plaça de les Peixateries Velles, com és tradició, sinó que la benedicció ha estat just davant de la Prioral, on s’hi han donat cita desenes de famílies. El prior de la ciutat, mossèn Joan Antoni Cedó, ha estat l’encarregat de presidir la cerimònia a partir de dos quarts d’1, juntament amb un grup de nens i nenes que portaven la seva palma. El prior ha beneït els rams mentre els devots els agitaven amb força. Després, la Banda de Cornetes i Tambors de Sant Pere Apòstol de Reus ha actuat des de la Prioral fins al Carrilet.

Com mana la tradició, les palmes s’han de penjar al balcó de casa i deixar que s’assequin per finalment cremar-les. Però també hi ha qui opta per guardar la palma o el palmó beneït fins a l’any vinent. El Nil té sis anys i ja té per tradició venir a beneir la palma: “M’agrada molt aquest dia”. En canvi, el seu germà Dimas té dos anys, va néixer en plena pandèmia i aquesta ha estat la seva primera vegada. Després de dos anys amb restriccions, aquest ha estat el primer Diumenge de Rams per a molts infants.

També a dos quarts d’1 s’ha produït l’ofrena del clavell al Crist de la Primera Caiguda, a la parròquia de Sant Josep Obrer. A dos quarts de 6, s’ha dut a terme el trasllat de la venerada imatge del Sant Crist de la Creu al jardí de les Germanetes dels Pobres, organitzat per l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu. I a les set, a la parròquia de Crist Rei es farà un Viacrucis i s’oferirà el Ciri Pasqual per part de la Confraria de Jesús de l’Amargura. A la mateixa hora, a la parròquia de Sant Francesc d’Assís se celebrarà la solemne missa de la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari amb l’ofrena del Ciri Pasqual. Posteriorment, es presentarà el cartell de la processó del Silenci.
 
També hauries de llegir
Fa 50 setmanes

El Diumenge de Rams a Reus

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: