1 de 10
JORNADA SECTORIAL

Crida per implementar la responsabilitat social a les empreses

La jornada "Oportunitats de negoci i l’Emprenedoria en clau de sostenibilitat i ODS" ha exemplificat la urgència per sumar esforços a l’hora de combatre la situació climàtica

Una imatge de la jornada | Anna Fortuny
per Anna Fortuny, Reus, Catalunya | 6 d'abril de 2022 a les 14:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
“Només transformant les nostres pròpies realitats podrem contribuir a fer un món més sostenible”. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu de la jornada Oportunitats de negoci i l’Emprenedoria en clau de sostenibilitat i ODS que s’ha celebrat aquest matí a la Cambra de Comerç de Reus.

Unes declaracions en veu d’Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible a Catalunya. La trobada ha estat una crida a empreses i particulars per respondre i aplicar, al dia a dia, els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, els ODS. Un conjunt de metes que conformen l’Agenda 2030, aprovada per gairebé 200 països l’any 2015 per tal de sumar esforços a favor de les persones, el planeta i la prosperitat.

De fet, Queralt ha assegurat que “l’Agenda 2030 no és per quedar bé, sinó que busca provocar canvis importantíssims en l’àmbit global”. En aquest sentit, ha subratllat que “el pla de Govern de la Generalitat està vinculat als ODS però hem de vetllar per tal que es compleixin i recordar-ho”. Així mateix, ha reconegut que, fins al moment, un dels problemes de l’aplicació de l’Agenda 2030 ha estat que “els ODS es van traslladar només a l’àrea de responsabilitat corporativa, en lloc d’integrar-los en tots els àmbits”.

Per posar exemples pràctics, el ponent ha volgut que els oients prenguessin consciència de l’impacte del canvi climàtic i la pèrdua massiva de biodiversitat. “Ja estem veient els efectes del canvi climàtic sobre el turisme, l’Agenda 2030 no és una bestiesa”, ha sentenciat. Per la seva banda, el director del Màster Universitari de Sostenibilitat i Gestió Social de la Responsabilitat Social Corporativa de la UOC, August Corrons, ha posat en evidència que la crisi derivada de la covid-19 “ha estat un fre en la millora de la sostenibilitat de les empreses”. No obstant això, ha recordat que només fa set dècades que va néixer el concepte de responsabilitat social i que va ser, a partir de finals del segle XX, quan els organismes públics van adonar-se de la urgència per actuar.

Per aquest motiu, Corrons ha esperonat als assistents a veure la responsabilitat social com “una inversió que ens aportarà un retorn i no pas com una despesa”.

La mirada localLa jornada també ha servit per fer valer les empreses locals que aposten per la sostenibilitat i han inclòs els ODS en la seva estratègia. Un exemple és el restaurant Pòsit. En els darrers mesos ha implantat l’ús de robots per reduir l’esforç dels seus cambrers. A la vegada, tenen l’objectiu de reduir residus i restes d’aliments i estan treballant per elaborar snacks per a gats a partir de les restes de peixos.

De la mà de l’arquitecta Anna Ollé, s’ha posat la mirada en l’arquitectura conscient. Un treball que avalua com l’entorn influeix en el benestar de les persones i que es fa imprescindible per a les persones altament sensibles. En clau agroalimentària, també s’ha pogut conèixer la tasca per oferir productes vegans per part d’una empresa familiar.

Eva Martínez i Gisela González han presentat Vegrà i el futur Vegan Market que obriran al Mercat Central de Reus. Un projecte que incideix en la reducció de l’escalfament global lligat a la reducció del consum de carn. I, en darrer lloc, Berta Escoda, la directora de Thridax, growing the future, ha exposat el seu cultiu de plantes aromàtiques mitjançant l’agricultura hidropònica. Un mètode de cultiu adaptable a qualsevol espai i que es vesteix de canals d’aigua.

Tot plegat en una jornada organitzada per la regidoria d’Empresa i Ocupació, conjuntament amb la Cambra de Comerç Indústria, Serveis i Navegació de Reus i la Universitat Oberta de Catalunya.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: