1 de 10
PATRIMONI

El projecte d'ampliació del Parc Natural dels Ports vol convertir l'espai en un parc ecohistòric de la Batalla de l'Ebre

El Gepec i una comissió cívica volen incloure a la zona de protecció la Serra de Cavalls, la Serra de Pàndols i la Picossa

El Gepec i una comissió cívica volen incloure a la zona de protecció la Serra de Cavalls, la Serra de Pàndols i la Picossa. | Sílvia Berbís
per Redacció, Móra d'Ebre | 9 d'abril de 2022 a les 20:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La proposta d'ampliació del Parc Natural dels Ports pretén convertir l'espai en un parc ecohistòric de la Batalla de l'Ebre. Després de dos anys i mig de treball, el Gepec i una comissió cívica formada per ciutadans, alcaldes i entitats del territori han afegit la protecció dels valors històrics al projecte que s'enviarà a la Generalitat en un termini d'un mes i mig. Segons Albert Pinyol, membre de la comissió, es tracta d'una aposta "única a Catalunya" que combina la protecció de valors naturals, històrics i culturals. Concretament, la proposta d'ampliació inclou la Serra de Cavalls, la Serra de Pàndols i la Picossa. Amb este plantejament, es demana també incloure per primer cop la comarca de la Ribera d'Ebre al parc natural dels Ports.

La comissió cívica que defensa el projecte es va presentar públicament este dijous a la tarda a la biblioteca comarcal de Móra d'Ebre. La pandèmia ha condicionat les trobades de l'entitat, que ja compta amb una cinquantena de suports arreu del territori. De moment, ajuntaments com el del Pinell de Brai, Corbera d'Ebre, Miravet, Benissanet, Ascó i Móra d'Ebre ja han mostrat el seu suport envers esta proposta. També s'hi ha afegit entitats com la DO Terra Alta, el Centre d'Estudis Ribera d'Ebre o l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. La voluntat, segons Pinyol, és arribar al centenar d'adhesions a finals d'any.

La feina feta per la comissió cívica se suma a la del Gepec, que ha treballat una proposta d'ampliació centrada en la preservació dels valors mediambientals. La comissió, per la seua part, ha afegit els factors culturals i històrics que es troben a la zona i que poden representar un "fet diferenciador" a les comarques ebrenques. Segons el president del Gepec, Xavier Jiménez, esta modificació podria ajudar a dinamitzar la zona amb projectes més sostenibles i representar una oportunitat de futur per a la població.

Es tracta d'una visió compartida també per l'alcaldessa del Pinell de Brai, Eva Amposta, que ha destacat que l'ampliació d'un parc natural pot comportar una sèrie de beneficis al conjunt del territori. Entre altres, ha assenyalat que pot ser un revulsiu contra el despoblament i alhora, potenciar el creixement econòmic amb propostes agrícoles i turístiques sostenibles.

Un parc de més de 35.000 hectàreesEn estos moments, el Parc Natural dels Ports té 35.050 hectàrees, les quals es troben repartides entre les comarques del Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta. En canvi, no s'inclou la Ribera d'Ebre. El projecte d'ampliació pretén revertir esta situació i afegir espais naturals d'esta quarta comarca de les Terres de l'Ebre. Els impulsors de l'ampliació no tanquen la porta a què més municipis o entitats s'afegisquen a la demanda. És per este motiu que encara no s'han quantificat les hectàrees que se sumarien al parc natural.

La proposta es presentarà en un termini d'un mes i mig al Govern, després que s'haja treballat de forma conjunta en els últims dos anys i mig. El canvi de l'executiu català, juntament amb l'esclat de la pandèmia, han entorpit els tràmits que requerix un document d'este tipus. La previsió dels impulsors del projecte però, és que s'avance en els pròxims mesos i puga ser una realitat abans d'un any.

En una fase inicial, l'ampliació que es plantejava superava les 59.000 hectàrees de protecció. Segons Jiménez, la proposta "ha madurat" i s'ha concentrat a la Serra de Cavalls, Serra de Pàndols i la Picossa, tres punts referents per a la Batalla de l'Ebre. "És una zona espectacular pel que fa al valor ambiental, però també té una importància històrica destacada. Són factors que es complementen, però en el cas dels aspectes culturals són únics a Catalunya, ja que enlloc hi ha tanta concentració d'elements relacionats a la Guerra Civil espanyola com aquí", ha assenyalat.

Una eina per defensar-se davant les amenaces al territoriL'ampliació de la protecció dels espais inclosos al futur parc ecohistòric, la proposta pretén ser una eina més per defensar-se davant de projectes que puguen posar en perill l'entorn. Per a l'alcaldessa del Pinell de Brai, la iniciativa pot representar un punt d'inflexió per consolidar un model de territori en què es prioritze la protecció natural i alhora, històrica de la zona.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: