1 de 10
LABORAL

Els conductors de l'EMT de Tarragona demanen terminis per ampliar plantilla i amenacen amb una vaga «total»

Jordi Fortuny, president de l'empresa, veu aquest moviment amb "sorpresa" ja que s'han acceptat 4 de les 5 reivindicacions sindicals

Autobusos aparcats a les cotxeres de l'EMT, a Tarragona. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 31 de març de 2022 a les 16:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest divendres a la nit els treballadors de l'Empresa Municipal de Transport (EMT) de Tarragona celebraran una assemblea per decidir si continuen o no la vaga encetada aquest mes de març. Reclamen que es compleixin els descansos fixats per llei, que s'ampliïn plantilles de conductors i un sistema retributiu "just". En una carta enviada al consell d'administració de l'EMT, reconeixen que algunes coses "no són realitzables d'avui per demà", si bé lamenten que ara mateix no hi ha ni tan sols terminis.

Si no arriben a un acord, la vaga dels dies 5 i 7 d'abril serà "total", és a dir, de quarts de cinc de la matinada fins a les onze de la nit. La convocatòria, segons apunta el secretari del comitè d'empresa, Rubén Vaquero, ja està presentada al Departament de Treball. Fins ara, aquestes convocatòries -tant aquesta setmana com l'anterior- havien estat parcials, només quatre hores en un mateix dia. Tot plegat, a banda dels canvis constants en les freqüències del transport públic a la ciutat, amb línies cancel·lades al cap de setmana.

Vaquero avisa que aquesta situació es pot agreujar si l'empresa municipal no hi posa fre. "Estem incomplint el conveni", detalla, "i a partir de Setmana Santa els incompliments aniran a més". Vaquero fa referència a l'aplicació de la legislació sobre els descansos. "Arribats a aquest extrem, per a nosaltres alarmant, preocupant i que clama al cel, ens preguntem: per què tot ha de redundar en perjudici del treballador?", asseguren des del comitè a la carta enviada al consell.

L'empresa, per la seva banda, ha emès aquest dijous un comunicat, lamentant que tot i accedir a "quatre de les cinc demandes" dels sindicats no s'hagi arribat a un acord. En paraules de Jordi Fortuny, president de l'EMT, "l'enduriment de la vaga total convocada per la setmana vinent ha sorprès l'empresa que des del primer moment ha mostrat la seva voluntat d'arribar a un acord" i, afegeix, "mostra d'això és que hem arribat a punts d'acord en tots els temes exceptuant aquell que la legalitat no ens permet satisfer les reivindicacions sindicals".

Els acords als que van arribar van ser obtenir la dotació de personal estructural pertinent, garantir una dotació mínima de 9 places de serveis auxiliars, vigilants, cobrint vacants amb el personal propi, també atendre les discrepàncies sobre el càlcul de la jornada laboral, finalment donar tracte homogeni a les retribucions del complement d'incapacitat temporal.

En el mateix comunicat, la direcció afirma que no ha pogut atendre la reivindicació de la part social per la qual exigeix als responsables de l'empresa a incrementar les retribucions dels treballadors per sobre del màxim previst per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat.

"La impossibilitat d'atendre aquesta reivindicació no es arbitrària, sinó que atén la responsabilitat dels administradors i la direcció de l'empresa de complir amb les limitacions legals i pressupostàries existents en la matèria, que implicarien incrementar la massa salarial de l'empresa per sobre del màxim previst per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat fixat en el 2% que tot just es presentarà per la seva aprovació al consell d'administració de l'EMT durant el dia d'avui", destaquen.

En aquest sentit, Fortuny remarca que "hem explorat vies legals que poguessin donar cobertura a aquesta demanda, però tot i la voluntat manifesta, des de la direcció no s'ha pogut atendre per quedar fora dels marges legals".

Pel que fa a la valoració del seguiment de la vaga d'aquesta setmana ha seguit la mateixa tònica que la setmana anterior: seguiment desigual en què destaca el 100% de seguiment per part dels conductors i conductores respecte al còmput total de treballadors i treballadores que ha estat d'un 30%. Pel que fa als serveis mínims, s'ha continuat cobrint el 33% en horari de matí el 66% en horari de tarda. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: