1 de 10
SOCIETAT

L'ampostina Núria Pinyes, l'única ebrenca en incorporar-se als Bombers

El conseller Elena ressalta la importància de la feminització del cos

Núria Pinyes amb el diploma formatiu que li permetrà accedir al cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya | Departament d'Interior
per Aguaita.cat, Amposta | 31 de març de 2022 a les 16:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presidit aquest matí de dijous, acompanyat del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el lliurament de diplomes de la de la 23a promoció del curs de formació bàsica per a bombers i bomberes de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).

En esta ocasió, 18 dels 246 alumnes que han finalitzat el curs són dones, un 7,3% del total, amb la qual cosa és la major promoció en nombre de bomberes de la història. “Són encara unes xifres modestes, però totes vosaltres esteu obrint camí, s’estan trencant estereotips”, ha remarcat el president.

Entre les noves bomberes hi ha l'ampostina Núria Pinyes, única dona ebrenca de la promoció.  L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs mostrava, amb orgull, a les xarxes la fita i  la tenacitat de la veïna del municipi per aconseguir el somni de ser bombera.
 
“Ens vam comprometre a feminitzar progressivament els cossos de seguretat i emergències i som en el bon camí”, ha assegurat el conseller d'Interior, i ha reivindicat la importància d’aquesta feminització “per crear un cos que cada vegada s’assemble més a la societat que ha de servir i, per tant, sigui un cos millor”.

El número de dones a la plantilla del cos de Bombers de la Generalitat és d’un 2% i, en els darrers 10 anys, la mitjana de dones graduades del curs de formació bàsica s’havia situat en un 4’4%. En aquest sentit, el Departament d’Interior va anunciar a principis d’any la decisió de fer una reserva de places per a dones d’entre el 25 i el 40% en les futures convocatòries d’accés al cos de Bombers, així com també a Mossos d’Esquadra i Agents Rurals.

Durant el seu discurs, el president ha destacat que els Bombers és un dels cossos que “gaudeix de més prestigi i admiració entre la ciutadania”. I ho ha relacionat amb “la feina ben feta” i amb “el compromís” davant de qualsevol emergència “Ser servidor públic és un honor i, fer-ho des del cos de Bombers, és probablement el millor exemple de com aquest honor es trasllada a la feina del dia a dia”, ha afegit, agraint-los la seva tasca al servei del país.

“Cada nova promoció de bombers i bomberes surt més ben preparada que l’anterior, però manté els mateixos valors que fa que com a societat ens estimem tant el cos: els valors del compromís, de la responsabilitat, el servei públic i del bé comú”, ha destacat el cap de l’Executiu. Que també ha emfatitzat que “pocs valors són més importants en la societat més justa, més pròspera i plenament lliure que estem impulsant”.
  Per la seua banda, el conseller Elena ha celebrat amb “alegria i molta emoció” l’acte de lliurament de diplomes: “Avui es compleix un dels vostres somnis: convertir-vos en membres del cos dels Bombers de la Generalitat”.

Segons ha afirmat Elena, “el cos de Bombers és un cos amb ànima, on els companys i companyes estimen la feina que fan i hi posen passió”. “És un cos amb enormes professionals, que treballa amb ganes, professionalitat i molta intel·ligència”, ha remarcat.

En aeste sentit, el titular d’Interior també ha destacat que “es necessiten més membres i més mitjans per donar un servei eficaç”. “El Departament d’Interior hi serà amb recursos, dedicació i compromís”.

Elena també ha posat en valor que el cos de Bombers ha d’incorporar més bomberes “per assemblar-se molt més a la societat a la qual serveix”, i ha demanat a tots els bombers i bomberes que gaudeixin de la seva vocació i que es continuïn formant “per ser cada dia millors, individualment i col·lectivament”.

La directora de l’ISPC, Tamara Garcia, ha fet especial esment a les 18 bomberes que s’han graduat avui. “Gràcies per demostrar que aquesta també és una professió que poden fer les dones i que la poden fer amb excel·lència”, ha destacat. Garcia ha afegit que, tot i que “queda molt camí per recórrer en la lluita per a la igualtat entre dones i homes”, la promoció d’enguany és “en la què hi ha hagut una major representativitat de dones”. La directora ha posat en valor la formació rebuda pels alumnes i els ha dit que “els permetrà incorporar-se al cos de Bombers de la Generalitat amb la garantia de poder oferir un servei excel·lent a la ciutadania i enfortir, a la vegada, el conjunt del Sistema de Seguretat Pública de Catalunya”.

A l’acte també hi han el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, i el cap de l’Escola de Bombers, l’inspector Toni Rifà, entre d’altres autoritats i comandaments.

Curs de formació bàsica de la GeneralitatEl curs de formació bàsica, que es va iniciar el 9 de setembre i s'ha acabat, té una durada de 700 hores i pren l’estructura de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau mitjà de Tècnic en Emergències i Protecció civil.

Capacita l’alumnat a auxiliar i protegir les persones, els béns i el medi ambient; controlar i extingir els incendis utilitzant els mitjans adequats per intervenir en qualsevol lloc on es produeixi una emergència, accident o catàstrofe, i prestar atenció bàsica sanitària en l’entorn prehospitalari. Així mateix, es treballen diverses competències clau com responsabilitat i acceptació de la normativa, innovació, motivació i identificació amb l’organització, relació interpersonal i convivència, autonomia i adaptació al canvi, capacitat de comunicació, organització del treball i planificació, resolució de problemes i presa de decisió, treball en equip i autocontrol emocional.

A partir d’ara hauran de superar una fase de pràctiques de 600 hores de servei efectiu en parcs de bombers o altres serveis de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: